Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Soczewica na ostro z pomidorami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Soczewica na ostro z pomidorami - składniki:
Soczewica na ostro z pomidorami - sposób przygotowania: Namoczyć soczewicę na czas przygotowywania reszty składników. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, cebulę w drobną. Rozgrzać oliwę w garnku i zeszklić cebulę. Wsypać po łyżeczce kuminu, papryki i oregano, zamieszać. Dodać odcedzoną soczewicę, ziemniaki i czosnek. Lekko podsmażyć, mieszając. Zalać gorącą wodą, tyle by sięgała dwa centymetry ponad soczewicą. Doprowadzić do wrzenia, dodać listek laurowy, przykryć i gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dodać sos pomidorowy i doprawić chili. Dosmakować, chwilę dusić i podawać na gorąco.