Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Paluszki rybne z dorsza

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Paluszki rybne z dorsza - składniki:
Paluszki rybne z dorsza - sposób przygotowania: Rybę oczyścić z ości i drobno posiekać. Pora pokroić w paseczki i udusić na maśle, aż do całkowitej miękkości. Wymieszać w misce rybę, usmażone pory, zieleninę, kremówkę i przyprawy. Wyrobić dokładnie ręką, pozwoli to sprawdzić, czy nie została żadna ość. Odstawić masę do lodówki, by lekko stężała. W jednym naczyniu roztrzepać jajko, do drugiego nasypać bułkę tartą. Formować z masy rybnej podłużne wałki (masa może być miękka, panierka ją zespoli). Obtaczać w bułce tartej, w jajku i ponownie w bułce. Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Podawać z sosem jogurtowym z kaparami i cytryną.
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia