Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Confit z kaczki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Confit z kaczki - składniki:
Confit z kaczki - sposób przygotowania: Udka kacze obłożyć przyprawami, wstawić pod przykryciem do lodówki i marynować przez noc lub dłużej. u Tłuszcz gęsi stopić. Oczyścić z przypraw mięso, zanurzyć w tłuszczu, by było całkowicie przykryte. u Gotować na bardzo małym ogniu, powoli, ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, tłuszcz ostudzić. Pod tłuszczem zbierze się mięsna galaretka. Należy ostrożnie zdjąć tłuszcz, galaretkę wykorzystać do przygotowania cassoulet lub sosu. Mięso powoli smażone w tłuszczu można długo przechowywać zanurzone w zimnym tłuszczu. Kaczka, dojrzewając w tłuszczu, nabiera smaku. Przed podaniem należy je zrumienić na patelni lub pod opiekaczem.

Informacje o Confit z kaczki

  • Confit z kaczki

    Mam nadzieję, że poświąteczne uczucie ciężkości i przejedzenia stopniowo ustępuje tęsknocie za czymś smakowitym, pożywnym, pachnącym i rumianym. Confit to sposób goto wania, który był w czasach przedlodówkowych metodą na przechowywanie jedzenia. Nasolo

  • CASSOULET

    smakowitym soso-tłuszczem mieszają się ziarna niedużej białej fasoli i różne mięsa. Fasola przepełniona aromatami dodatków rozpływa się w ustach, kruche mięso odpada od kości. Cassoulet wymaga czasu i planowania. Fasolę należy namoczyć na noc. Ponieważ trudno u nas kupić gotowe confit z kaczki, musimy je

  • A niech tę kaczkę gęś kopnie!

    A niech tę kaczkę gęś kopnie!

    . Dobrym dodatkiem będzie surówka lub sałatka z czerwonej kapusty. Confit z kaczki (dla 6-8 osób) 3 łyżki soli   1 szalotka  

  • Bon appétit!

    Bon appétit!

    Kuchnię francuską zna i jada każdy z nas. Tarty, zupa cebulowa, ratatouille, confit z kaczki, czy aromatyczny creme brulée królują nie tylko w polskich restauracjach, ale ostatnio coraz częściej także w domach. Smaki i receptury znad Sekwany na stałe weszły do naszego rodzimego jadłospisu