Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa z ziemniakami i sałatą
Zupa z ziemniakami i sałatą - składniki:
Zupa z ziemniakami i sałatą - sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle usmażyć cebulę, seler, ziemniaki z liściem laurowym. Zalać bulionem z kurczaka i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wywar z warzyw zmiksować. Dodać podsmażoną na maśle sałatę. Zupę zaprawić rozmieszanym ze śmietaną żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Obrać ogórek. Wyciąć środek z pestkami. Pokroić w długie paski. Rukolę i sałatę posypać solą. Do miski z zupą dodać łyżkę ubitej śmietany, posypać paskami z ogórka. Na wierzchu położyć garść różnych gatunków sałaty z rukolą i gałązkę kolendry. Zupę można podawać na zimno lub ciepło. Uważać, aby zupy nie zagotować, bo straci swój zielony kolor.
- 1 średnia posiekana cebula
- 4 pokrojone łodygi selera naciowego
- 4 ziemniaki pokrojone w plasterki
- 1 liść laurowy
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 główki drobno pokrojonej sałaty masłowej
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietanki 18-proc.
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki