Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Duszone kasztany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Duszone kasztany - składniki:
  • 250 g obranych i podgotowanych kasztanów
  • 1 obrana i posiekana łodyga selera
  • 2 posiekane szalotki
  • 1 listek laurowy
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml rosołu
  • sól
  • pieprz
Duszone kasztany - sposób przygotowania: Na rozgrzanym maśle zeszklić szalotkę i seler naciowy. Dodać kasztany, listek, przyprawy, chwilę posmażyć. Zalać winem, zagotować. Po chwili zalać rosołem i dusić, aż płyn mocno się zredukuje, a kasztany będą miękkie. Opcją smakową może być zastąpienie białego wina porto lub dodanie do smażonych warzyw pokrojonego w kostkę wędzonego boczku.