Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kartacze

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kartacze - składniki:
Kartacze - sposób przygotowania: Dwie cebule przesmażyć na oleju. Dodać je do mięsa razem z jajkiem, pieprzem, solą i majerankiem. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce ziemniaczanej. Wylać na pieluchę rozłożoną na sicie. Wodę, która spływa, zebrać do naczynia. Odcisnąć, aby masa ziemniaczana była sucha. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Ustaną wodę odlać, zebrać osadzony na dnie krochmal. Wymieszać ziemniaki surowe, ugotowane i krochmal, posolić. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę mąki ziemniaczanej. Uformować z ciasta ziemniaczanego gruby wałek, kroić plastry. Na dłoni układać placek ciasta, na to łyżkę nadzienia i zamykać, formując kartacz, czyli zeppelina wielkości mniej więcej dłoni. Gotować w osolonym wrzątku. Resztę cebuli przesmażyć z wędzonym boczkiem. Polewać gorące kartacze tłuszczem z cebulką. Z ciasta ziemniaczanego można formować kluseczki - bombki, małe spłaszczone kuleczki z wgłębieniem.

Informacje o Kartacze

  • Kartacze [przepis] Joanny Jakubiuk

    <strong>Kartacze</strong> [przepis] Joanny Jakubiuk

    równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia. Boczek pokroić w kostkę. Wytopić skwarki. Dodać pokrojoną cebulę, razem przesmażyć. Polać kartacze przed podaniem. fot. Joanna

  • Obiad za 2,50

    pierogi, kartacze i naleśniki w najróżniejszych formach wygrywają. Ulubiony produkt wyjściowy pani Krystyny i pani Alicji Ejsmond - intendentki - to ziemniaki. Tanie, sycące i wielofunkcyjne. Kiedy ogórki i pomidory są najtańsze, robią przetwory, owoce mrożą na kompoty. Dbając o ekonomię, podążają za

  • Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

    Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

    , polać masłem i oprószyć parmezanem. Kartacze, zwane również cepelinami lub kluskami czarnymi, są wypełnione mięsnym farszem. Mogą osiągać duże rozmiary, dlatego są podawane jako danie główne. W Polsce kartacze jada się głównie na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze podlaskie: 2 kg ziemniaków 3 duże

  • Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce

    Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce

    wędzonego boczku (przepis znajdziesz TU» ). Warto również spróbować inspirowanych kuchnią wschodnią dań z ziemniaków. Na Warmii i Mazurach przygotowuje się z nich m.in. kiszkę ziemniaczaną, plince z pomoćką (rodzaj placków ziemniaczanych) i podobne do kartaczy farszynki. Co roku, w pierwszą sobotę

  • Znaj ziemniaki! Różne odmiany mają różne przeznaczenie

    Znaj ziemniaki! Różne odmiany mają różne przeznaczenie

    promocyjne, Europlant Kartacze - cepeliny Składniki: - 3kg ziemniaki surowe - 0,25 kg ziemniaki ugotowane - 0,7kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 cebula - sól, pieprz Sposób przygotowania: 3 kg ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce

  • To nasi sąsiedzi, a wciąż tak mało wiemy o ich kuchni. Co warto zjeść i wypić na Litwie?

    To nasi sąsiedzi, a wciąż tak mało wiemy o ich kuchni. Co warto zjeść i wypić na Litwie?

    na tym, co głównie uprawia się w kraju, a więc zbożach i ziemniakach. Podobnie, jak kuchnia polska, słynie przede wszystkim z sycących i pożywnych dań obiadowych. Wśród nich warto wymienić na przykład podłużne, gotowane, ziemniaczane cepeliny (czyli kartacze) - czasem przygotowywane z surowych, a

  • Kluski - tani sposób na domowy obiad

    stopioną słoninką. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty. Źródło: Lubię Gotować ETA 0023 90000 Gratussino KENWOOD KM 245 Twójpasaż 149804 Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Kartacze lub cepeliny to potrawa szczególnie