Kartacze
- 4 cebule pokrojone w kostkę
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 800 g mielonej wieprzowiny
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1.5 kg ziemniaków surowych (najlepiej sypkich i wysokoskrobiowych)
- 0.5 kg ziemniaków ugotowanych
- 200 g wędzonego boczku
Informacje o Kartacze
-
Kartacze [przepis] Joanny Jakubiuk
równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia. Boczek pokroić w kostkę. Wytopić skwarki. Dodać pokrojoną cebulę, razem przesmażyć. Polać kartacze przed podaniem. fot. Joanna
-
Obiad za 2,50
pierogi, kartacze i naleśniki w najróżniejszych formach wygrywają. Ulubiony produkt wyjściowy pani Krystyny i pani Alicji Ejsmond - intendentki - to ziemniaki. Tanie, sycące i wielofunkcyjne. Kiedy ogórki i pomidory są najtańsze, robią przetwory, owoce mrożą na kompoty. Dbając o ekonomię, podążają za
-
Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole
, polać masłem i oprószyć parmezanem. Kartacze, zwane również cepelinami lub kluskami czarnymi, są wypełnione mięsnym farszem. Mogą osiągać duże rozmiary, dlatego są podawane jako danie główne. W Polsce kartacze jada się głównie na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze podlaskie: 2 kg ziemniaków 3 duże
-
Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce
wędzonego boczku (przepis znajdziesz TU» ). Warto również spróbować inspirowanych kuchnią wschodnią dań z ziemniaków. Na Warmii i Mazurach przygotowuje się z nich m.in. kiszkę ziemniaczaną, plince z pomoćką (rodzaj placków ziemniaczanych) i podobne do kartaczy farszynki. Co roku, w pierwszą sobotę
-
Znaj ziemniaki! Różne odmiany mają różne przeznaczenie
promocyjne, Europlant Kartacze - cepeliny Składniki: - 3kg ziemniaki surowe - 0,25 kg ziemniaki ugotowane - 0,7kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 cebula - sól, pieprz Sposób przygotowania: 3 kg ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce
-
To nasi sąsiedzi, a wciąż tak mało wiemy o ich kuchni. Co warto zjeść i wypić na Litwie?
na tym, co głównie uprawia się w kraju, a więc zbożach i ziemniakach. Podobnie, jak kuchnia polska, słynie przede wszystkim z sycących i pożywnych dań obiadowych. Wśród nich warto wymienić na przykład podłużne, gotowane, ziemniaczane cepeliny (czyli kartacze) - czasem przygotowywane z surowych, a
-
Kluski - tani sposób na domowy obiad
stopioną słoninką. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty. Źródło: Lubię Gotować ETA 0023 90000 Gratussino KENWOOD KM 245 Twójpasaż 149804 Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Kartacze lub cepeliny to potrawa szczególnie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki