Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z kurkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Risotto z kurkami - składniki:
  • 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 70 g startego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz
Risotto z kurkami - sposób przygotowania: Kurki opłucz i osusz (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je). Pora obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Podgrzej bulion, żeby był gorący. W rondlu na 2 łyżkach masła przesmaż kurki przez ok. 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z łyżką masła i przesmażaj pora, aż zmięknie (ok. 5 minut). Dodaj ryż i przesmażaj, aż ziarenka ryżu staną się szkliste (uważaj, żeby ich nie przypalić), a potem dolej wino i odparuj. Następnie do rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Po 5 minutach dodaj kurki. Dolewaj bulionu i mieszaj, aż ryż będzie miękki. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe masło oraz 2/3 sera, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z pozostałym serem.

Informacje o Risotto z kurkami

  • Menu na dobry dzień

    Menu na dobry dzień

    i oregano. Delikatnie wymieszaj. Na półmisku rozłóż dekoracyjnie odłożone liście cykorii, na każdy nałóż po porcji sałatki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Sezon na grzyby (w tym kurki) trwa, więc takie risotto pasuje idealnie. Risotto z kurkami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1

  • (Nie)winne gotowanie

    (Nie)winne gotowanie

    .   Risotto z kurkami   Składniki:   2 łyżki masła   30 dag kurek, oczyszczonych  

  • Risotto - molto bene!

    Risotto - molto bene!

    wersję risotto - jest pyszne! Risotto z kurkami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 200 g świeżych lub mrożonych kurek 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część) 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła 70 g startego sera