Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladki orzechowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladki orzechowe - składniki:
  • (na ok. 40 sztuk):
  • 500 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 30 g kremu orzechowego typu nutella
  • 1 kieliszek (40 ml) likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka masła
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g obranych orzechów laskowych
  • posiekane orzechy laskowe do obtoczenia
Czekoladki orzechowe - sposób przygotowania: 200 g połamanej na cząstki czekolady roztop w kąpieli wodnej. Dodaj krem orzechowy i likier do czekolady, wymieszaj. Następnie dodaj masło, połącz z masą. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj kulki, do każdej wkładając jeden orzeszek laskowy. Pozostałą czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Posiekane orzechy wysyp na talerzyk, przygotuj małe papierowe foremki papilotki. Zanurzaj w płynnej czekoladzie orzechowe kulki i od razu obtaczaj w mielonych orzechach laskowych. Czekoladki przekładaj do papilotek. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.

Informacje o Czekoladki orzechowe

  • Słodki Paryż - najpiękniejsze desery ze stolicy Francji

    Słodki Paryż - najpiękniejsze desery ze stolicy Francji

    to znak rozpoznawczy cukierni Hugo & Victor. Makaroniki - filigranowe migdałowe ciasteczka, przełożone słodkim kremem - to smakołyk, którego trzeba spróbować będąc w Paryżu. Z okazji jubileuszu swojej pracowni cukierniczej, Pierre Hermé stworzył makaronikowe czekoladki. Orzechowe ciastko

  • Jak zrobić pralinki

    Jak zrobić pralinki

    ; Czarno-białe pralinki   Czekoladki orzechowe   Czekoladki lawendowe źródło: Okazje.info

  • Domowe czekoladki

    Domowe czekoladki

    pomarańczowego, do czekoladek możesz dodać również likier z innych owoców (np. żurawinowy), jak i orzechowy. Jeśli trudno Ci będzie obtoczyć czekoladki w posiekanych orzechach (muszą być posiekane naprawdę drobno), możesz zamiast nich użyć po prostu kakao. Czekoladki orzechowe (na ok. 40 sztuk): 500 g