Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Parfait truskawkowy z sosem truskawkowo-miętowym na piernikowej ziemi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Parfait truskawkowy z sosem truskawkowo-miętowym na piernikowej ziemi - składniki:
Parfait truskawkowy z sosem truskawkowo-miętowym na piernikowej ziemi - sposób przygotowania: Truskawki umyj i zmiksuj w blenderze, ok. 1/3 objętości odlej na sos. Śmietanę ubij na sztywną masę i delikatnie połącz z pozostałą masą truskawkową. Następnie dodaj do niej łyżeczkę białego wina, rozpuszczoną żelatynę przygotowaną w kąpieli wodnej, laskę wanilii i tyle cukru pudru, by masa nie była kwaśna. Całość wymieszaj, przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na blisko godzinę. Po schłodzeniu wyjmij z formy. Przygotuj sos: do masy truskawkowej dodaj listki mięty i szczyptę pieprzu. Zmiksuj raz jeszcze. Przygotuj cynamonowe paski: placek tortilli potnij na paski o bokach 7x1 cm. Za pomocą pędzelka posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp cukrem, cynamonem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (bez termoobiegu) i piecz, aż będą rumiane. Zmrożone tuby truskawkowo-śmietanowe postaw na talerz, polej sosem miętowo-truskawkowym i udekoruj bitą śmietaną oraz miętą.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba