Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Schab z dzika z sakiewkami faszerowanymi pęczakiem
Schab z dzika z sakiewkami faszerowanymi pęczakiem - składniki:
Schab z dzika z sakiewkami faszerowanymi pęczakiem - sposób przygotowania:
Przygotuj schab: mięso oczyść z błon, zamaceruj w soli, pieprzu, rozmarynie, jałowcu, żurawinie i winie. Za pomocą folii spożywczej uformuj roladkę i zabezpiecz ją folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C, wbij sondę lub termometr do pieczenia i piecz, aż mięso w środku będzie miało 54 st. C. Odwiń z obydwu folii i lekko ugrilluj z każdej strony.
Przygotuj farsz do sakiewki: pęczak ugotuj na sypko. Podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz słoninę, podlej śmietaną, zredukuj i dopraw solą, pieprzem, dodaj dużo pokrojonej natki pietruszki. Podsmażone składniki wymieszaj z kaszą.
Przygotuj ciasto: przygotuj rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i cukru. Mąkę przesiej, dodaj rozczyn, dwa żółtka, olej i sól. Wyrób gładkie ciasto i cienko rozwałkuj. Wytnij kwadraty o wymiarach ok. 3x3 cm, na nich ułóż farsz i uformuj sakiewki. Sakiewki posmaruj roztrzepanym żółtkiem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 10 minut.
Przygotuj galaretkę: borówki podsmaż z miodem, podlej winem i zredukuj. Ugotowane borówki przetrzyj przez drobne sito, podlej winem, dodaj miód, dopraw solą i pieprzem (sos powinien mieć płynną konsystencję). Podgrzej do temperatury 35 st. C, dodaj agar, wymieszaj i odstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
Przygotuj mleczną piankę: boczek w plastrach piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez około 15 minut. Mięso przełóż do rondla, dolej mleko i zagotuj. Wyjmij boczek, a mleko przecedź przez drobne sitko. Mleczny wywar dopraw pieprzem i solą, podgrzej do temp. 35 st. C i dodaj lecytynę. Przelej do blendera i ubij piankę.
- 1 kg schabu z dzika
- 15 g owoców jałowca
- 15 g suszonej żurawiny
- 1 doniczka świeżego rozmarynu
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 1 i 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
- drożdżowe sakiewki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- 60 ml oleju
- sól
- farsz do sakiewek:
- 350 g pęczaku
- 200 g białej cebuli
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 200 g słoniny
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- galaretka z borówek:
- 500 g borówki
- 1/2 szklanki półwytrawnego czerwonego wina
- 250 g miodu
- 50 g agaru
- sól
- świeżo mielony pieprz
- pianka:
- 200 ml mleka
- 100 g wędzonego boczku
- 20 g lecytyny sól
- pieprz
- 20 g masła
Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki