Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schab z dzika z sakiewkami faszerowanymi pęczakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Schab z dzika z sakiewkami faszerowanymi pęczakiem - składniki:
Schab z dzika z sakiewkami faszerowanymi pęczakiem - sposób przygotowania: Przygotuj schab: mięso oczyść z błon, zamaceruj w soli, pieprzu, rozmarynie, jałowcu, żurawinie i winie. Za pomocą folii spożywczej uformuj roladkę i zabezpiecz ją folią aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C, wbij sondę lub termometr do pieczenia i piecz, aż mięso w środku będzie miało 54 st. C. Odwiń z obydwu folii i lekko ugrilluj z każdej strony. Przygotuj farsz do sakiewki: pęczak ugotuj na sypko. Podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz słoninę, podlej śmietaną, zredukuj i dopraw solą, pieprzem, dodaj dużo pokrojonej natki pietruszki. Podsmażone składniki wymieszaj z kaszą. Przygotuj ciasto: przygotuj rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i cukru. Mąkę przesiej, dodaj rozczyn, dwa żółtka, olej i sól. Wyrób gładkie ciasto i cienko rozwałkuj. Wytnij kwadraty o wymiarach ok. 3x3 cm, na nich ułóż farsz i uformuj sakiewki. Sakiewki posmaruj roztrzepanym żółtkiem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 10 minut. Przygotuj galaretkę: borówki podsmaż z miodem, podlej winem i zredukuj. Ugotowane borówki przetrzyj przez drobne sito, podlej winem, dodaj miód, dopraw solą i pieprzem (sos powinien mieć płynną konsystencję). Podgrzej do temperatury 35 st. C, dodaj agar, wymieszaj i odstaw do lodówki, aby galaretka stężała. Przygotuj mleczną piankę: boczek w plastrach piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez około 15 minut. Mięso przełóż do rondla, dolej mleko i zagotuj. Wyjmij boczek, a mleko przecedź przez drobne sitko. Mleczny wywar dopraw pieprzem i solą, podgrzej do temp. 35 st. C i dodaj lecytynę. Przelej do blendera i ubij piankę.
Pęczotto patriotyczne z młodą kapustą i porem