Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babka jogurtowa z malinami
Babka jogurtowa z malinami - składniki:
Babka jogurtowa z malinami - sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę (odsyp 3 czubate łyżki do miseczki), dodaj proszek do pieczenia, sporą szczyptę soli i wymieszaj. W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj sok, skórkę z pomarańczy i esencję. Pojedynczo dodawaj po jajku, za każdym razem dokładnie ubijając masę. Dolej rozmieszany jogurt i zmiksuj, dosyp suche składniki i mieszaj dalej, aż wszystko się połączy. Nierozmrożone maliny wymieszaj z pozostałą mąką, dodaj do ciasta i wymieszaj (nie miksuj).
Masę przełóż do dużej natłuszczonej formy do babki, wyrównaj powierzchnię, wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (zwykły piekarnik - 180 st. C). Piecz ok. 1 godziny i 10 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyłącz piec, lekko uchyl drzwiczki i przestudź babkę.
Po wyjęciu z formy i całkowitym ostudzeniu, przed podaniem posyp babkę cukrem pudrem i udekoruj owocami.
Rada: Jeśli podczas pieczenia babka za szybko zacznie się rumienić, przykryj jej wierzch papierem do pieczenia.
- 3 jajka
- 230 g miękkiego masła
- 1 i 3/4 szklanki (350 g) cukru
- 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 opakowania (po 180 g) jogurtu naturalnego (nie tzw. śródziemnomorskiego)
- 2 szklanki (300 g) malin mrożonych lub świeżych
- masło do natłuszczenia formy
- papier do pieczenia do przykrycia ciasta
- cukier puder do posypania
- świeże owoce do dekoracji
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak
Informacje o Babka jogurtowa z malinami
-
Drożdżowe, ucierane, bez pieczenia - baby cieszą oczy!
jogurtowa z malinami 3 jajka 230 g miękkiego masła 1 i 3/4 szklanki (350 g) cukru 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 opakowania (po 180 g) jogurtu
-
Owoce w cieście zapieczone
rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez mniej więcej 40 minut. Autor: Marcin Budynek Lekka i puszysta babka jogurtowa nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie dobrze smakuje. Jeśli chcesz, możesz podawać ją, polewając każdy kawałek malinowym musem. Babka jogurtowa z malinami 3 jajka 230 g miękkiego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki