Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki pistacjowo-cytrynowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babeczki pistacjowo-cytrynowe - składniki:
Babeczki pistacjowo-cytrynowe - sposób przygotowania: Jeśli pistacje są w brązowych osłonkach, zalej je wrzątkiem, obierz ze skórki, osusz i bardzo dokładnie zmiel (kilka zostaw do dekoracji). Foremki wysmaruj masłem lub wyłóż papierkami do muffinek. Cytryny sparz w gorącej wodzie, dokładnie wyszoruj, zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i pistacjami. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj masło i nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce zmielone pistacje oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksuj, dodaj likier, sok z cytryn i ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do foremek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 30-35 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy). Wyjmij z piekarnika i odstaw. Kiedy babeczki przestygną, ale będą jeszcze letnie, wyjmij je z foremek, polej lukrem i udekoruj pistacjami.