Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babeczki pistacjowo-cytrynowe
Babeczki pistacjowo-cytrynowe - składniki:
Babeczki pistacjowo-cytrynowe - sposób przygotowania:
Jeśli pistacje są w brązowych osłonkach, zalej je wrzątkiem, obierz ze skórki, osusz i bardzo dokładnie zmiel (kilka zostaw do dekoracji). Foremki wysmaruj masłem lub wyłóż papierkami do muffinek. Cytryny sparz w gorącej wodzie, dokładnie wyszoruj, zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok.
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i pistacjami. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj masło i nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce zmielone pistacje oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksuj, dodaj likier, sok z cytryn i ponownie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 30-35 minut (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy). Wyjmij z piekarnika i odstaw. Kiedy babeczki przestygną, ale będą jeszcze letnie, wyjmij je z foremek, polej lukrem i udekoruj pistacjami.
- 150 g niesolonych pistacji
- 160 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3 łyżki likieru Limoncello (możesz zamienić na sok z limonki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z 2 cytryn
- sok z 2 cytryn
- szczypta soli
- lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Informacje o Babeczki pistacjowo-cytrynowe
-
Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?
proporcjach z serkiem mascarpone. Polecamy również przepis na babeczki pistacjowo-cytrynowe . Tartaletki cytrynowe Kruche ciasto (wg Neli Rubinstein): 115 g masła o temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 szklanka i 3 łyżki mąki 1/2/ łyżeczki soli drobno starta skórka z jednej cytryny Masa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki