Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi - składniki:
  • 250 g sera haloumi (można zastąpić oscypkiem)
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 pęczek oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kawałki cytryny do podania
Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi - sposób przygotowania: 24 patyczki do szaszłyczków lub wykałaczki namocz w zimnej wodzie. Ser i kurczaka pokrój w kostkę o bokach ok. 2 cm. Na przygotowane wykałaczki nadziewaj najpierw listek oregano, następnie ser, kolejny listek i na końcu kawałek kurczaka. W ten sposób przygotuj wszystkie szaszłyczki. W małej miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i skrop przygotowane szaszłyki. Smaż na teflonowej patelni około 2 minut z każdej strony, aż kurczak będzie usmażony. Podawaj z ósemkami cytryny.