Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jaja faszerowane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Jaja faszerowane - składniki:
  • dla 5 osób (po 4 połówki na porcję)
  • jajka:
  • 11 jajek
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub stopionego masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • masło zwykłe lub klarowane do smażenia
  • sos:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 50 g koziego twarożku
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Jaja faszerowane - sposób przygotowania: Przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z sokiem z cytryny i odstaw na 3 godziny (kwas zetnie śmietanę na twardy krem). Po tym czasie śmietanę rozetrzyj z twarożkiem, dodaj posiekane zioła i pozostałe składniki sosu. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Przygotuj jajka: 10 jaj ugotuj na twardo (włóż je do zimnej wody i gotuj 8 minut od chwili zagotowania wody). Wystudź w zimnej wodzie, wytrzyj i dużym, ciężkim nożem przetnij wzdłuż na pół. Ostrożnie łyżeczką wyjmij jajka ze skorupek, usuwając przy tym drobiny pokruszonej skorupki. Puste skorupki staraj się zachować w jak najlepszym stanie (ale nawet do lekko uszkodzonej można włożyć farsz). Jajka włóż do miski i rozdrobnij, np. tłuczkiem do ziemniaków. Wbij surowe jajko, dodaj śmietanę (lub masło), dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Utrzyj drewnianą kulką na pastę, ale niezbyt starannie. Następnie dodaj posiekane zioła. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem - farsz musi mieć zdecydowany smak. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą. Do każdej skorupki nałóż farsz z lekką górką. Układaj jajka skorupką do góry na bułce tartej i lekko dociskaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i partiami smaż jaja panierką do dołu, aż powstanie złota i chrupiąca skorupka (po 3 minutach smażenia podnieś jajko przy pomocy szpatułki i sprawdź czy jest gotowe - jeżeli nie, to smaż jeszcze chwilę). Podawaj na ciepło lub na zimno z sosem.
Faszerowane warzywa - nawPYCHAj im!

Informacje o Jaja faszerowane

  • Dobrze nadziana Wielkanoc - przepisy na faszerowane przystawki

    Dobrze nadziana Wielkanoc - przepisy na faszerowane przystawki

    oznaczone znakiem "Doceń polskie", konsumenci mają pewność, że zostały one sprawdzone przez Lożę Ekspertów i są warte spróbowania. Jaja faszerowane Propozycja WSP "Społem" z Kielc Składniki: - 4 jaja ugotowane na twardo - 150 g łososia

  • Jan Niezbędny na święta!

    Jan Niezbędny na święta!

    Śniadanie mistrzów Podczas tego najważniejszego wielkanocnego posiłku na stole nie może zabraknąć jaj przygotowanych na wiele sposobów. To symbol Wielkanocy, więc oprócz tradycyjnych połówek z majonezem przygotujmy jaja faszerowane twarożkiem, łososiem czy pieczarkami. Możemy się też pokusić o

  • Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    Bakaliowy alfabet wielkanocnych dań

    . Wkładamy do niego formę i pieczemy przez około godzinę. J jak jaja faszerowane konfiturą z suszonych śliwek Składniki: 12 jajek 100 g śliwek suszonych Bakalland 1 czerwona cebula 1 łyżeczka tymianku łyżka musztardy łyżka majonezu sól i pieprz do smaku

  • Na dwa głosy

    Na dwa głosy

    działać po omacku, karmiłem ich tak, jak zaleca pani Lucyna w wiekopomnym dziele "365 obiadów". Czyli 10 sierpnia zupa wiśniowa z grzankami, 11 - barszcz z botwiną i jajami faszerowanymi, 12 - grzybowa z kluskami, 13 - chłodnik (warszawski), 14 - kartoflanka. Zjadłszy zupę, załoganci oraz ich

  • Wielkanocne ucztowanie

    Wielkanocne ucztowanie

    sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w salaterce, polać przygotowanym sosem i podawać. Jaja faszerowane Jaja ugotowane na twardo. Farsz sardynkowy: sardynki z małej puszki utarte z drobno posiekaną