Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Botwinka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Botwinka - składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 średni burak
  • 2 łyżki masła
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • mąka do zagęszczenia
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku.
  • Dodatek: po 1 jajku na twardo na osobę
Botwinka - sposób przygotowania: Botwinę oczyścić z uszkodzonych liści, oskrob skórkę z miniaturowych buraczków, umyj i otrząśnij z wody. W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. Duś około 10 minut, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupę dopraw cukrem, solą i sokiem cytrynowym. Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszaj, wlej do garnka i zagotuj. Dodaj koperek, podawaj z jajkami na twardo pokrojonymi na ćwiartki.

Informacje o Botwinka

  • Sezon na botwinkę!

    Sezon na <strong>botwinkę</strong>!

    warzywne*. Idealnie jest, gdy potrawa świetnie smakuje, zawiera mnóstwo składników odżywczych, a do tego przyrządza się ją z produktów dostępnych na każdym targu. Wszystkie te zalety łączy w sobie botwinka, która jest źródłem witamin, a równocześnie jest bardzo "na czasie"! Proponujemy

  • Wiosenna sałatka z botwinką i kremowym serem

    Wiosenna sałatka z <strong>botwinką</strong> i kremowym serem

    znajomymi, garden party bądź grill, warto na ten czas zaplanować lekkie i efektowne przekąski. Sałatka z botwinki z truskawkami, serem kremowym i kiełkami to intrygujące połączenie smaków! Nowalijki i kiełki warzyw doskonale podkreślają wiosenny klimat, truskawki dodadzą słodyczy, a kremowy ser Hochland

  • Ten kolor i smak! Wiosenna botwinka

    Ten kolor i smak! Wiosenna <strong>botwinka</strong>

    To wyjątkowo prosty pomysł na drugie śniadanie lub kolację. Wybieraj produkty wysokiej jakości - najprostsze przepisy łatwo zepsuć na przykład kiepskim pieczywem. 4 duże pajdy prawdziwego wiejskiego chleba np. Agnieszki Gajdy 2 podłużne buraki 1 mały mały pęczek drobnych listków botwinki 100 g

  • Botwinka, szparagi, rabarbar - sezonowe menu dnia

    <strong>Botwinka</strong>, szparagi, rabarbar - sezonowe menu dnia

    Botwinkę możesz wykorzystać na różne sposoby. Oprócz klasycznej zupy lub chłodnika, będzie również pysznym farszem do pierogów lub tarty, a także smakowitym dodatkiem do kanapki. Klasyczny chłodnik 2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach 1 l dobrego kefiru lub zsiadłego

  • Menu dnia z kurczakiem i francuskim deserem

    Menu dnia z kurczakiem i francuskim deserem

    Do zabielenia botwinki możesz użyć zarówno słodszych, tłustszych śmietan (np. 30%), jak i tych lżejszych i bardziej kwaśnych (12-18%). Osoby nie jedzące produktów pochodzenia zwierzęcego mogą natomiast zabielić zupę śmietanką roślinną, np. sojową, ryżową czy owsianą. Botwinka 2 pęczki botwinki

  • Menu dnia z pyszną zapiekanką

    Menu dnia z pyszną zapiekanką

    cielęcinę. Podawaj od razu. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź Ryba i szpinak, a do tego botwinka? Pewnie myślisz, że tego dania nie przełknie żaden niejadek. Spróbuj. Czasem odpowiednie dodatki potrafią czynić cuda. W tym przypadku te

  • Botwinkowe inspiracje - kilka przepisów na początek sezonu

    Botwinkowe inspiracje - kilka przepisów na początek sezonu

    Tej pysznej zupy nie może zabraknąć w wiosennym menu! Najlepiej z dodatkiem posiekanego koperku i jajka na twardo. Składniki: duży pęczek botwinki mała marchewka pół pietruszki 2 l bulionu łyżka soku z cytryny łyżka mąki śmietana Sposób przygotowania: Marchewkę i pietruszkę ścieramy

  • Chłodnik z botwiny - poznaj sprawdzony przepis szefa kuchni

    Chłodnik z botwiny - poznaj sprawdzony przepis szefa kuchni

    Chłodnik z botwiny - warto wiedzieć Bazą chłodnika z botwinki jest zazwyczaj zsiadłe mleko, jogurt lub kefir (te składniki można również wymieszać według własnego uznania) Do zupy dodajemy zwykle jajko ugotowane na twardo, ale można dodać też posiekane pieczone mięso lub wędzoną rybę. Chłodnik