Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta - składniki:
  • przepis na 6 porcji
  • ciasto:
  • 120 g mąka+pszenna">mąki pszennej (pół na pół zwykłej i tortowej)
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g kremowego twarożku koziego
  • farsz:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 3 łyżki śmietany 22 proc.
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • mąka do podsypania
  • masło do natłuszczenia foremek
Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj ser i masło w kawałkach. Dokładnie wyrób ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia rozwałkuj cienko ciasto na blacie posypanym mąką i wytnij sześć placków o średnicy ok. 15 cm. Wyłóż nimi lekko natłuszczone masłem formy do tartaletek o średnicy 10 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj farsz: szpinak umyj, osusz, większe liście posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej szpinak. Gdy cała woda odparuje, dodaj posiekany czosnek oraz imbir, dopraw solą i duś 2-3 minuty. Odstaw do przestygnięcia. W miseczce trzepaczką ubij jajka i śmietanę, dopraw pieprzem, a następnie dodaj posiekaną miętę i przestudzony szpinak. Wymieszaj i podziel farsz między tartaletki. Wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw foremki do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-22 minuty, aż ciasto się zrumieni. Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i ostrożnie wyjmij tarty z foremek (tarty podczas pieczenia bardzo wyrosną, ale opadną po wyjęciu z pieca). Podawaj na ciepło lub na zimno.
Mini tarty dla każdego