Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta
Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta - składniki:
Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj ser i masło w kawałkach. Dokładnie wyrób ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia rozwałkuj cienko ciasto na blacie posypanym mąką i wytnij sześć placków o średnicy ok. 15 cm. Wyłóż nimi lekko natłuszczone masłem formy do tartaletek o średnicy 10 cm. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj farsz: szpinak umyj, osusz, większe liście posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej szpinak. Gdy cała woda odparuje, dodaj posiekany czosnek oraz imbir, dopraw solą i duś 2-3 minuty. Odstaw do przestygnięcia.
W miseczce trzepaczką ubij jajka i śmietanę, dopraw pieprzem, a następnie dodaj posiekaną miętę i przestudzony szpinak. Wymieszaj i podziel farsz między tartaletki. Wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw foremki do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-22 minuty, aż ciasto się zrumieni.
Po wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i ostrożnie wyjmij tarty z foremek (tarty podczas pieczenia bardzo wyrosną, ale opadną po wyjęciu z pieca). Podawaj na ciepło lub na zimno.
- przepis na 6 porcji
- ciasto:
- 120 g mąka+pszenna">mąki pszennej (pół na pół zwykłej i tortowej)
- 60 g zimnego masła
- 60 g kremowego twarożku koziego
- farsz:
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka świeżej mięty
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 80 g niebieskiego sera pleśniowego
- 3 łyżki śmietany 22 proc.
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- mąka do podsypania
- masło do natłuszczenia foremek
Mini tarty dla każdego
Informacje o Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i mięta
-
Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!
i posyp parmezanem. Autor: Marta Gessler Mięta doskonale wzbogaci także smak tartaletek z serem pleśniowym i szpinakiem. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i miętą (na 6 porcji) Ciasto: 120 g mąki pszennej (pół na pół zwykłej i
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki