Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem - składniki:
  • 4 duże pajdy prawdziwego wiejskiego chleba np. Agnieszki Gajdy
  • 2 podłużne buraki
  • 1 mały mały pęczek drobnych listków botwinki
  • 100 g białego sera
  • np. od S. Ziembińskiego
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno np. z Góry św. Wawrzyńca
  • sól
  • pieprz
Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem - sposób przygotowania: Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C. Piecz 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraków), aż będą tak miękkie jak ugotowany ziemniak (sprawdź nakłuwając buraki widelcem). Kromki chleba opiecz na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku i skrop olejem. Liście botwinki umyj i osusz. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, a gdy przestygną grubo posiekaj. Buraki obierz i za pomocą obieraczki pokrój w długie, cienkie plastry (jak makaron tagliatelle). Na grzankach ułóż botwinkę, potem buraki, posyp pokruszonym białym serem i orzechami. Dopraw solą i pieprzem, skrop olejem i podawaj.

Informacje o Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem

  • Ten kolor i smak! Wiosenna botwinka

    Ten kolor i smak! Wiosenna botwinka

    białego sera np. od S. Ziembińskiego 1 garść orzechów laskowych 1 ząbek czosnku olej rzepakowy tłoczony na zimno np. z Góry św. Wawrzyńca sól pieprz Grzanki z burakiem, botwinką i białym serem - sposób przygotowania: Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym