Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Domowa zapiekanka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Domowa zapiekanka - składniki:
Domowa zapiekanka - sposób przygotowania: Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dopraw solą. Parówki obierz z osłonki i pokrój w plasterki. Przestudzone ziemniaki obierz i pokrój w 0,5-cm plasterki. W naczyniu żaroodpornym rozłóż część ziemniaków, na nie część cebuli, a następnie część parówek. Ułóż w ten sposób trzy warstwy, kończąc ziemniakami (oczywiście ilość warstw zależy od użytego naczynia, ważne jest, żeby zakończyć ziemniakami). Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj passatę ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Sos rozlej równomiernie do naczynia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec). Piecz przez 20 minut, następnie posyp wierzch zapiekanki serem i piecz kolejne 20 minut. Podawaj na ciepło np. z sałatą lodową i rzodkiewkami.

Informacje o Domowa zapiekanka

  • Menu dnia z bardzo czekoladowym brownie

    rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec). Piecz przez 20 minut, następnie posyp wierzch zapiekanki serem i piecz kolejne 20 minut. Podawaj na ciepło np. z sałatą lodową i rzodkiewkami. Autor: Zuzanna Wiciejowska Podawaj na ciepło np. z sałatą lodową i rzodkiewkami. Domowa zapiekanka