Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczony filet z łososia z warzywno imbirowym tagliatelle na szpinaku
Pieczony filet z łososia z warzywno imbirowym tagliatelle na szpinaku - składniki:
Pieczony filet z łososia z warzywno imbirowym tagliatelle na szpinaku - sposób przygotowania:
Przygotuj tagliatelle z warzyw: marchew, rzodkiew i seler pokrój wzdłuż w cienkie paski, a następnie w 0,5-cm paski. Obrany imbir pokrój w słupki. Fasolkę szparagową parzy ok. 2 min w lekko osolonej wodzie. Wszystkie warzywa z imbirem usmaż na połowie oleju do momentu, aż będą al dente, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj szpinak: na rozgrzany olej wrzuć pokrojony drobno czosnek, a następnie dodaj umyte i osuszone listki szpinaku. Gdy szpinak zmięknie, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotuj łososia: filety posyp sosem sałatkowym i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz 8-10 minut. Rozpuść masło, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na środku talerza ułóż szpinak, na nim warzywa, następnie filet z łososia. Udekoruj kiełkami, wokół potrawy wylej maślany sos.
(dla 4 osób)
- 4 porcje (każda ok. 150 g) filetu z łososia
- 1 torebka sosu sałatkowego
- 2 łyżki oleju
- 150 g młodej marchewki
- 150 g korzenia selera
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g rzodkwi chińskiej
- 70 g korzenia imbiru
- 1/2 kg młodego szpinaku
- 4 łyżki oleju do smażenia warzyw
- 2 ząbki czosnku
- kiełki rzodkiewki
- 100 g masła
- sok z 1 cytryny
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo mielony biały pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki