Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Włoskie klopsiki w sosie pomidorowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Włoskie klopsiki w sosie pomidorowym - składniki:
  • 1 gruba kromka białego chleba (bez skórki) pokruszona na kawałki
  • 2 łyżki pełnotłustego mleka
  • 455 g chudej mielonej wołowiny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu plus dodatkowa porcja do posypania
  • 1 jajko średniej wielkości roztrzepane
  • 3 łyżki świeżo posiekanej bazylii plus kilka liści do dekoracji
  • sól i czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwek">oliwy z oliwek
  • Sos:
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki w ziołach
  • 200 ml czerwonego wina białego / wina wytrawnego lub piwa
  • 2 łyżki przecieru z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru (do smaku)
  • 50 g wydrylowanych czarnych oliwek
Włoskie klopsiki w sosie pomidorowym - sposób przygotowania: Chleb przełożyć do dużej miski, zalać mlekiem i pozostawić do nasiąknięcia na 5 minut. Dodać wołowinę, czosnek, parmezan, jajko, bazylię i doprawić. Całość dobrze połączyć (najłatwiej dłońmi). Z masy uformować 20-24 okrągłe klopsiki i wstawić je do lodówki na 30 minut. Olej podgrzać w żaroodpornym naczyniu i smażyć na nim klopsiki przez 5 minut w 2 partiach. Należy je obracać, by się zrumieniły z każdej strony. Następnie wyjąć z naczynia i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować sos: z naczynia usunąć olej, dodać pomidory, wino lub bulion, 300 ml wody, przecier pomidorowy i cukier. Całość doprawić, doprowadzić do wrzenia i dusić przez 20 minut. Następnie dodać klopsiki i dusić przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Całość doprawić do smaku, dodać oliwki i podgrzewać przez 1 minutę. Przed podaniem posypać potrawę parmezanem i bazylią. Uwaga: Te smaczne klopsiki duszone w sosie pomidorowo-oliwkowym należy podawać z dodatkowym parmezanem i dużą ilością makaronu.
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym