Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron z grzybami i zielonymi warzywami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron z grzybami i zielonymi warzywami - składniki:
  • 500 g makaronu (kolanka / muszelki / świderki)
  • oliwa
  • 310 g brokuła podzielonego na małe różyczki
  • 1 pęczek szparagów
  • 55 g masła
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek całych / przeciętych na pół / pokrojonych na grube plasterki
  • 1 szklanka zielonego groszku podgotowanego lub mrożonego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • garść świeżych liści bazylii niezbyt drobno posiekanych
  • świeżo starty parmezan
Makaron z grzybami i zielonymi warzywami - sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (powinien być miękki, ale wciąż jędrny). Odcedzić i zahartować pod zimną wodą. Wymieszać z odrobiną oliwy. Odstawić na czas przygotowywania warzyw. Różyczki brokuła wrzucić na wrzącą wodę i gotować 4 minuty. Odcedzić i zahartować pod zimną wodą. Przełamać szparagi w dwóch trzecich długości, pozbywając się zdrewniałych końcówek. Wrzucić do gotującej się wody na 3 minuty, zahartować pod zimną wodą i odcedzić. Połowę masła roztopić na dużej patelni o grubym dnie, delikatnie podsmażyć na nim czosnek. Zwiększyć ogień, dodać grzyby, wymieszać, a następnie dołożyć podgotowane wcześniej warzywa oraz groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać bulion i gotować na dużym ogniu, aż część płynu wyparuje, a sos zgęstnieje. Posypać posiekaną bazylią i wymieszać. Do odcedzonego makaronu dodać resztę masła i podgrzewać, stale mieszając, aż znów będzie gorący. Dodać warzywa, sos i nieco parmezanu, ponownie wymieszać. Przełożyć na półmisek i posypać pozostałym serem.