Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z brokułami i migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z brokułami i migdałami - składniki:
Kurczak z brokułami i migdałami - sposób przygotowania: Mięso umieścić w misce, wsypać mąkę kukurydzianą, przyprawę pięć smaków i sól. Dobrze wymieszać i odstawić. Do woka wlać olej do wysokości 2 1/2 cm, rozgrzać i smażyć migdały, aż ładnie się przyrumienią. Wyjąć, osączyć i odłożyć. W woku smażyć około 1 minuty imbir i czosnek, a następnie wkładać partiami mięso i smażyć je na dużym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor. Całe mięso włożyć z powrotem do woka, wlać sherry i sos sojowy, wsypać cukier. Ostrożnie wymieszać, dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną niewielką ilością wody. Podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Brokuły i migdały wrzucić do woka i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, gdy się zagrzeją. Potrawę podawać z gotowanym ryżem.