Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z orzechami nerkowca

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z orzechami nerkowca - składniki:
Kurczak z orzechami nerkowca - sposób przygotowania: Oczyszczone, umyte i osuszone filety z kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 cm, oprósz mąką ziemniaczaną i odstaw. Szalotki obierz i pokrój w cienkie piórka, czosnek drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kwadraty o boku 2 cm. Szczypior umyj i pokrój w 4-cm odcinki. W miseczce wymieszaj sos sojowy, rybny, cukier i sok z limonki. W woku lub w teflonowej patelni rozgrzej olej i praż na nim orzechy przez minutę. Wyjmij orzechy i osącz na ręczniku papierowym. Zwiększ ogień i na tym samym oleju, mieszając, przez 2 minuty smaż kurczaka. Dodaj czosnek, imbir, szalotkę i smaż dalej, aż się zrumienią. Na patelnię dodaj orzechy i paprykę, po 2 minutach sos z miseczki i szczypior (ewentualnie dopraw danie do smaku sosem rybnym, cukrem lub limonką). Zmniejsz ogień i po 3 minutach przełóż potrawę na talerz i oprósz sezamem. Podawaj z ryżem jaśminowym.