Zielone curry
- 350 g piersi kurczaka
- 1 łyżeczka pasty green curry
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebulka szalotka drobno posiekana
- 1 łyżeczka siekanego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 100 g bambusa z puszki w paseczkach
- 4 liście bazylii tajskiej
- szczypta świeżej kolendry
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru palmowego lub brązowego
- sok z 1/2 limonki
- 2 pomidory koktajlowe do dekoracji
- 2 porcje ugotowanego ryżu jaśminowego
Informacje o Zielone curry
-
Liście limonki kaffir
pojedyncze sztuki); czasem może się udać kupić także świeże liście. Zielone curry z kurczakiem i groszkiem 4 pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone, pokrojone w paski o szerokości 2 cm 1 spora
-
Najpopularniejsze przyprawy kuchni tajskiej - z nimi egzotyczne danie na pewno się uda!
sojowego. Rozgrzewamy olej w woku. Podsmażamy łososia przez ok. 1 minutę i wyjmujemy. Na tym samym oleju smażymy przez ok. 5 minut szparagi, makaron i sos z mlekiem kokosowym. Dodajemy łososia. Małże w zielonym curry Zarówno zielone jak i czerwone curry jest niezwykle popularne jako przyprawa w daniach
-
Pad thai - wideo
Pad thai to - obok zupy kokosowej i zielonego curry - jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. Podstawą tej potrawy jest makaron ryżowy, który szybko obsmaża się na patelni razem z rozmąconym jajkiem. Do niego dodaje się krewetki
-
Przysmaki, które warto przywieźć z zagranicznych wojaży
świetnie nadają się do przyrządzania tajskich zup i potrawek (curry). Zielone curry 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka pasty green curry 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 cebulka szalotka drobno posiekana 1 łyżeczka siekanego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 100 g bambusa z
-
Tajskie smaki
kulinarnymi z różnych stron świata lub internecie). Potrawę serwuj z ryżem jaśminowym. Wieprzowina w zielonym curry z bambusem i bazylią 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczka zielonej pasty curry 150 g wieprzowiny 100 g mleczka kokosowego 3 łyżki rosołu z kurczaka 1
-
Curry mania
podsmażyć. Dolać 1300 ml wody. Kiedy wywar zawrze, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut. Następnie dodać kostki curry i ponownie podgotować na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z białym ryżem. Gen gwio warn gai - zielone curry z
-
Dania z jednej patelni - jakie to proste! Inspiracje z całego świata
łatwo i przyjemnie. To nie jest skomplikowane danie, chociaż ma dużo składników. Zrób je w domu, a będziesz zachwycony! Najlepiej podać je z ryżem lub indyjskim chlebem naan, który można dostać w sklepach z orientalną żywnością. Wieprzowina w zielonym curry z bambusem i bazylią 1/2 łyżeczka zielonej
-
Jak curry zdobywało świat
też massaman o zapachu goździków, gałki i cynamonu oraz tom yum (marynata do drobiu lub baza do zup rybnych). Zielone curry z owocami morza jest chyba najpiękniejszym wspomnieniem z Tajlandii. Najpierw robi się pastę, miksując wszystkie jej składniki (dokładne proporcje na
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki