Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karkówka w pikantnej marynacie z pieczonymi ziemniaczkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karkówka w pikantnej marynacie z pieczonymi ziemniaczkami - składniki:
  • 1 kg schabu karkowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki średniej wielkości (powinny być jednakowe)
  • marynata:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 ostra papryczka czuszka (lub wg uznania) drobno posiekana
Karkówka w pikantnej marynacie z pieczonymi ziemniaczkami - sposób przygotowania: Dzień wcześniej zamarynuj mięso: karkówkę umyj, osusz i pokrój na 4 kotlety. Połącz wszystkie składniki marynaty. W każdy plaster mięsa wmasuj marynatę, przełóż do szczelnie zamykanego naczynia, przykryj i wstaw na co najmniej jedną dobę do lodówki. Po tym czasie rzygotuj ziemniaki: wyszorowane nieobrane ziemniaki w całości przełóż do lekko osolonego wrzątku i gotuj do 3/4 miękkości (możesz też ugotować je na parze). Odcedź i ostudź. Karkówkę ułóż na ruszcie nad średnio rozgrzanym grillem i piecz po około 15 minut z każdej strony (czas pieczenia jest uzależniony od jakości mięsa oraz stopnia rozgrzania grilla). Każdy ziemniak natnij na krzyż, ułóż na wierzchu po łyżeczce masła, zawiń szczelnie w folię aluminiową i połóż na grillu obok karkówki. Ziemniaki będą gotowe razem z karkówką. Mięso dopraw solą i podawaj.