Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Słodko-ostre orzeszki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Słodko-ostre orzeszki - składniki:
Słodko-ostre orzeszki - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie wymieszaj masło z cukrem, miodem, przyprawami. Całość zagotuj i dodaj orzechy. Smaż, mieszając, około 3-4 minuty. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 170 st. C (ok. 190 st. C zwykły piec). Piecz, mieszając orzechy co jakiś czas, przez 10-12 minut, aż będą złociste (uważaj - orzechy łatwo przypalić). Wyjmij z pieca i ostudź na kratce. Gdy masa z orzechami ostygnie, połam ją na mniejsze kawałki. Przechowuj w temperaturze pokojowej szczelnym pojemniku ok. 5-7 dni (orzeszki łatwo łapią wilgoć, nie będą wtedy chrupiące, tylko lepkie).
Chrupiąca ciecierzyca

Informacje o Słodko-ostre orzeszki

  • Na ostro

    -Grynberg Aby przygotować tę przekąskę, można wykorzystać zarówno mieszankę orzechów, jak i tylko jeden ich rodzaj (na przykład włoskie). Oprócz cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej możesz do nich także dodać nieco ostrej papryki w proszku. Słodko-ostre orzeszki 250 g orzechów: laskowych, włoskich

  • Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

    Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

    również: Słodko-ostre orzeszki Rogaliki z ciasta francuskiego z masą orzechową Deser z mandarynkami, bakaliami i jogurtem Domowe prażone orzeszki z przyprawami [Jakub Kuroń gotuje] Miele HBB 60 blacha do pieczenia w okazje.info Tortilli możesz użyć zarówno w

  • Chrup na zdrowie!

    Chrup na zdrowie!

    natomiast domową orzechową granolę . Słodko-ostre orzeszki 250 g orzechów: laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów w skórce 1/4 szklanki (50 g) brązowego cukru 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miękkiego