Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kanapka z rostbefem, karmelizowaną cebulą i sosem bazyliowym
Kanapka z rostbefem, karmelizowaną cebulą i sosem bazyliowym - składniki:
Kanapka z rostbefem, karmelizowaną cebulą i sosem bazyliowym - sposób przygotowania:
Przygotuj pieczeń: mięso oczyść, umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem, następnie obsmaż na dużym ogniu na oleju ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do pieca rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. pół godziny (możesz użyć specjalnego termometru do pieczenia mięsa). Ostudź i pokrój w cienkie plasterki
Przygotuj cebulę: cebule obierz i pokrój w ósemki. Duś na rozgrzanej oliwie z octem balsamicznym, aż cebula się skarmelizuje. Ostudź.
Przygotuj sos: majonez lub jogurt wymieszaj z posiekanymi listkami bazylii, czosnkiem, oliwą, dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i skórkę z niej otartą. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj kanapki: ciabatty przekrój na pół, dolną kromkę posmaruj sosem, ułóż na nim umytą i osuszoną rukolę, plastry zimnego mięsa, pomidory i karmelizowaną cebulę. Przykryj drugą kromką i podawaj.
Majonez możesz przygotować 2 dni wcześniej, podobnie mięso i cebulę. Składniki przechowuj w lodówce.
- 4 sporych bułek typu ciabatta
- 600 g pieczeni wołowej (rostbefu)
- 1/2 opakowania rukoli lub roszponki
- 2 pomidory malinowe
- karmelizowana cebula:
- 4 czerwone cebule
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sos:
- 1 opakowanie (200 g) majonezu lub gęstego jogurtu
- 1/2 pęczka listków bazylii
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Informacje o Kanapka z rostbefem, karmelizowaną cebulą i sosem bazyliowym
-
Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem
pikniku. Kanapka z rostbefem, karmelizowaną cebulą i sosem bazyliowym 4 sporych bułek typu ciabatta 600 g pieczeni wołowej (rostbefu) 1/2 opakowania rukoli lub roszponki 2 pomidory malinowe Karmelizowana cebula: 4 czerwone cebule 3-4 łyżki oliwy 3 łyżki octu balsamicznego Sos: 1 opakowanie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki