Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czosnkowe skrzydełka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czosnkowe skrzydełka - składniki:
  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka (opcjonalnie)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka soli
Czosnkowe skrzydełka - sposób przygotowania: Skrzydełka dokładnie oczyść i umyj. Do miski wlej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną ostrą papryczkę i sól, wymieszaj. Skrzydełka pojedynczo maczaj w marynacie i przekładaj do dużej brytfanki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (ok. 200 st. zwykły piec) i piecz ok. 1 godziny, od czasu do czasu podlewając skrzydełka sosem. Jeżeli po godzinie mięso nie będzie rumiane, zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz kilka minut, aż się zrumienią (uważaj, żeby wtedy ich nie przypalić). Podawaj na ciepło lub na zimno.

Informacje o Czosnkowe skrzydełka

  • Kurczak pieczony - idealny na piknik i nie tylko

    Kurczak pieczony - idealny na piknik i nie tylko

    skrzydełka powinny przypaść Ci do gustu. Pasuje do nich sos ziołowy oraz chrupiące pieczywo. Czosnkowe skrzydełka 12 skrzydełek kurczaka 6 ząbków czosnku 1 ostra papryczka (opcjonalnie) 1 szklanka oleju 1 łyżeczka soli Skrzydełka dokładnie oczyść i umyj. Do miski wlej olej, dodaj przeciśnięty przez