Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Calzone z salsą pomidorową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Calzone z salsą pomidorową - składniki:
  • Składniki na 2 porcje:
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 1/2 szklanki (125 ml) letniej wody
  • 25 ml oliwy
  • 10 g świeżych drożdży piwnych
  • 1/4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 3 łyżki sera ricotta
  • 5 plasterków ostrego salami (opcjonalnie
  • grubo posiekane)
  • 6 pokrojonych suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanych listków bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa
  • Sos:
  • 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki posiekanych listków bazylii
Calzone z salsą pomidorową - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą. Połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na mniej więcej 3 godziny. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek. Placki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pędzelkiem lekko natłuść oliwą. Pokrój w paski pomidory i salami, ser rozkrusz widelcem. Na połowie każdego placka w odległości ok. 1,5 cm od brzegu rozłóż pokruszony ser, na salami i suszone pomidory. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i posyp bazylią. Złóż placki na pół, tak by powstał duży pieróg, a brzegi dokładnie sklej ze sobą, dociskając widelcem. Calzone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C i piecz około 15 minut. Przygotuj sos: na patelni przesmaż posiekany czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia około 15 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj bazylię. Gorące calzone podawaj z sosem pomidorowym.

Informacje o Calzone z salsą pomidorową

  • Calzone, czyli pizza w nowej odsłonie (przepisy)

    Calzone, czyli pizza w nowej odsłonie (przepisy)

    nagranym na 180 stopni piekarniku przez około 30-45 minut do zarumienienia. Podawać wedle uznania, ja najbardziej lubię wersję polaną sosem czosnkowym zrobionym z jogurtu naturalnego, pieprzu, soli i czosnku. Przepis nadesłany na konkurs "Włoski karnawał". Zobacz także: Calzone z salsą

  • Menu dnia z ekspresowym deserem

    Menu dnia z ekspresowym deserem

    (piecz je 10-15 minut - do zrumienienia). Calzone z salsą pomidorową Składniki na 2 porcje: Ciasto: 250 g mąki pszennej typ 550 1/2 szklanki (125 ml) letniej wody 25 ml oliwy 10 g świeżych drożdży piwnych 1/4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli Farsz: 3 łyżki sera ricotta 5 plasterków ostrego