Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Marynowane oliwki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Marynowane oliwki - składniki:
  • 100 g zielonych oliwek (z pestkami lub bez)
  • 100 g czarnych oliwek (z pestkami lub bez)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 ostrej papryczki
  • kilka pasków skórki cytrynowej (tzw. zestów)
  • 5 łyżek (60 ml) soku z cytryn
  • 1 i 1/4 szklanki (ok. 315 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia
Marynowane oliwki - sposób przygotowania: Obierz igiełki rozmarynu, listki tymianku posiekaj, a czosnek i papryczkę pokrój w cienkie plasterki. Do dwóch małych (ok. 250 ml) wysterylizowanych słoików rozłóż warstwy oliwek, czosnku oraz ziół. Do jednego dodaj ostrą papryczkę, do drugiego - skórkę z cytryny. W rondelku podgrzej oliwę z sokiem z cytryny i ciepłym roztworem zalej oliwki (nie powinny wystawać ponad powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Możesz je przechowywać około 3 miesięcy.

Informacje o Marynowane oliwki

  • Wkrótce Światowy Dzień Tapas! Co warto wiedzieć o hiszpańskich przysmakach i gdzie będzie można je zjeść?

    Wkrótce Światowy Dzień Tapas! Co warto wiedzieć o hiszpańskich przysmakach i gdzie będzie można je zjeść?

    przepisy: *  tortilla española - rodzaj omletu z ziemniakami * patatas bravas - ziemniaki smażone z dodatkiem warzyw, a czasem również mięs * chorizo z czosnkiem * klasyczne gazpacho * marynowane oliwki * zawijane grillowane papryczki * papryczki nadziewane tuńczykiem * krewetki z

  • 9 sposobów na oliwki

    9 sposobów na oliwki

    . Marynowane oliwki 100 g zielonych oliwek (z pestkami lub bez) 100 g czarnych oliwek (z pestkami lub bez) 2 małe ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku 1/2 ostrej papryczki kilka pasków skórki cytrynowej (tzw. zestów) 5 łyżek (60 ml) soku z cytryn 1 i 1/4 szklanki (ok. 315 ml) oliwy