Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Osso buco

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Osso buco - składniki:
  • 2 opakowania po 2 sztuki (w sumie ok. 1 i 1/2 kg) goleni wołowej przekrojonej w poprzek
  • z kością
  • 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) pomidorów
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Osso buco - sposób przygotowania: Marchew, cebulę i łodygę selera obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Przesmaż je na 1 łyżce masła, a gdy się zrumienią, dodaj jeden posiekany ząbek czosnku i smaż jeszcze pół minuty. Całość równomiernie rozłóż w żaroodpornej brytfance z pokrywką. Mięso oczyść, umyj, osusz, obtocz w mące i na tej samej patelni na pozostałym maśle z dodatkiem 1 łyżki oliwy zrumień je na dużym ogniu. Następnie przełóż do brytfanki. Na patelnię, na której smażyło się mięso, włóż pomidory z sokiem, dolej wino i bulion, dodaj liść laurowy oraz posiekane bazylię i tymianek. Całość zagotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos wlej do brytfanki (nie mieszaj), przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Duś, mieszając od czasu do czasu, przez blisko 1 i 1/2 do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie (czas duszenia zależy od wagi mięsa). Na koniec ewentualnie dopraw solą. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku i skórką otartą z cytryny. Mięso podawaj z aromatyczną natką.

Informacje o Osso buco

  • Osso buco krok po kroku

    <strong>Osso</strong> <strong>buco</strong> krok po kroku

    i smażymy na chrupko. Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucamy bób. Smażymy, aż bób będzie miękki, ale jędrny. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy do osso buco. Rady Ani Możemy użyć również szerszych plastrów giczy, są one

  • Gremolata

    Pierwotnie radość z gremolaty czerpali mięsożercy z Lombardii. Lokalną specjalność - osso buco, czyli gicz cielęcą duszoną w winie i pomidorach - posypywano drobno posiekaną mieszanką czosnku, natki pietruszki i skórki cytrynowej. Taki skład posypki uwypuklał smak sosu i

  • Pyszna wołowina - na siedem sposobów

    Pyszna wołowina - na siedem sposobów

    , wywodząca się z kuchni Lombardii - krainy leżącej na północy Włoch. Dobrym dodatkiem do niej będzie klasyczne risotto alla milanese . Osso buco 2 opakowania po 2 sztuki (w sumie ok. 1 i 1/2 kg) goleni wołowej przekrojonej w poprzek, z kością 1 szklanka (250 ml) bulionu wołowego 1 marchewka 1 duża