Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Semifreddo z truskawkami i likierem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Semifreddo z truskawkami i likierem - składniki:
  • Składniki:
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki słodkiego likieru lub nalewki
  • np. wiśniówki
  • 300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.
  • 1/3 szklanki (ok. 75 g) cukru pudru
  • 1 opakowanie (115 g) bez
  • 100 g borówki amerykańskiej (lub poziomki)
  • Sos:
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • Do dekoracji:
  • borówki amerykańskie
  • cukier puder
  • listki mięty
Semifreddo z truskawkami i likierem - sposób przygotowania: Truskawki umyj, usuń szypułki, zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sito, aby usunąć nasiona. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem. Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz. W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin. Przygotuj sos: w rondlu podgrzej pozostałe truskawki z cukrem i wodą, aż owoce zmiękną. Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Wyjmij deser z zamrażarki. Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje. Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj borówkami i listkami mięty. Podawaj od razu z sosem truskawkowym.