Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faszerowane pomidory

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Faszerowane pomidory - składniki:
  • 6 dużych pomidorów malinowych (nieprzejrzałych
  • dość zwartych)
  • farsz:
  • 4 czerwone papryki
  • 1 puszka (170 g) tuńczyka w zalewie
  • 2 łyżki małych kaparów
  • 1 duża garść czarnych oliwek bez pestek
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/4 pęczka kolendry
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Faszerowane pomidory - sposób przygotowania: Upiecz papryki: umyte papryki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 190 st. C (w zwykłym piecu ok. 210 st. C). Piecz, obracając papryki od czasu do czasu, aż skórka sczernieje (ok. 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku papryk). Alternatywnie opal na widelcu nad płomieniem kuchenki, aż skórka będzie czarna. Przełóż do torebki, zamknij i odłóż na 15 minut. Następnie obierz papryki ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w 1,5-cm paski. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Oliwki, kapary i kolendrę posiekaj. Paprykę i tuńczyka delikatnie wymieszaj z kolendrą, oliwkami, skórką z cytryny i kaparami. Dopraw solą i pieprzem. Pomidory umyj i odetnij wierzch. Łyżeczką usuń gniazdo nasienne, pozostawiając sam miąższ. Napełnij je farszem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem, rozgrzanego do 160 st. C (w zwykłym piecu 180 st. C). Piecz 20-25 minut, aż pomidory będą miękkie (pilnuj, by się nie rozpadały). Ważne: czas pieczenia zależy od dojrzałości pomidorów. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Faszerowane warzywa - nawPYCHAj im!

Informacje o Faszerowane pomidory

  • Ustaw AutoPilot i zajmij się, czym chcesz! Nowe piekarniki od Bosch Serie | 6 i Serie | 4

    Ustaw AutoPilot i zajmij się, czym chcesz! Nowe piekarniki od Bosch Serie | 6 i Serie | 4

    było tak proste.Piekarniki Bosch Serie | 6 oraz Serie | 4 można wyposażyć w dodatkowe akcesoria,jak na przykład wąskie blachy do pieczenia typu slim size. Dzięki nimprzyrządzisz faszerowane pomidory i pieczone warzywa jednocześnie, a smaki aniwywary nie będą się przenikać. Na koniec gotowania po prostu

  • Dobrze nadziana Wielkanoc - przepisy na faszerowane przystawki

    Dobrze nadziana Wielkanoc - przepisy na faszerowane przystawki

    . Następnie delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, które ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę nakładamy do białek. Całość dekorujemy Majonezem Kieleckim. Faszerowane pomidory Do przygotowania

  • Nowa książka Ani Starmach już jutro. Mamy kilka przepisów!

    Nowa książka Ani Starmach już jutro. Mamy kilka przepisów!

    wypełnij wydrążone pomidory. Przykryj kapeluszami. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Faszerowane pomidory przełóż do naczynia ­żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Ciekawe, jak będzie ci bardziej smakowało

  • Bałkańskie przysmaki, krem czekoladowy bez mleka i białego cukru. Co kupić w dyskontach w tym tygodniu?

    Bałkańskie przysmaki, krem czekoladowy bez mleka i białego cukru. Co kupić w dyskontach w tym tygodniu?

    . spanakopita), jak i deserach. Z jego dodatkiem przygotujecie na przykład pyszny krem czekoladowy z wiśniami , faszerowane pomidory , baklawę z masą serową czy sałatkę z pomarańczy . Kefalotiri to twardy owczy ser, niekiedy z dodatkiem mleka krowiego i koziego. Jest pikantny i ostry w smaku. Świetnie

  • Faszerowane warzywa

    Faszerowane warzywa

    niego drobno posiekaną papryczkę chilli. Faszerowane pomidory 6 dużych pomidorów malinowych (nieprzejrzałych, dość zwartych) Farsz: 4 czerwone papryki 1 puszka (170 g) tuńczyka w zalewie 2 łyżki małych kaparów 1 duża garść czarnych oliwek bez pestek skórka otarta z 1/2 cytryny 1/4 pęczka