Paella
- 450 g okrągłego ryżu (np. arborio)
- 6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka lub pałki)
- 300 g karkówki
- 2 małe (ok. 100g) kiełbaski chorizo
- 350 g kalmarów
- 16 małży
- 200 g krewetek
- 2 zielone papryki
- 500 g pomidorów malinowych
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 i 1/2 l bulionu z kurczaka
- 100 g ugotowanego zielonego groszku
- 8 łyżek oliwy
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka natki
- 2 szczypty szafranu
Informacje o Paella
-
Menu dnia paellą z kurczakiem
- paellerach. W warunkach domowych w zupełności zastąpi ją duża, ciężka patelnia o grubym dnie. Paella 1 szklanka ryżu arborio 2 szklanka wywaru z warzyw 1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona wzdłuż 150 g zielonej fasolki szparagowej 2-3 udka kurczaka bez skóry z kostkami 150 g młodego bobu 2
-
Paella z kurczakiem i zielonymi warzywami
Niestety smak oryginalnej Paelle Valenciana jeszcze nie jest mi znany. Hołdując jednak starej prawdzie, iż podróże kształcą, zakosztowałam kiedyś innej paelli, przygotowanej wspólnie z trójką głośnych Katalończyków. Dali się poznać jako fantastyczni ludzie nie znoszący
-
Pilaw
dodatków. Tak przygotowany ryż z neutralnego dodatku staje się kolorową potrawą o złożonym smaku. Co różni te dania, jak rozpoznać, kiedy gotujemy pilaw, a kiedy risotto czy paellę? Istotą risotto jest konsystencja, ugotowane al dente ziarenka łączy i oblepia kremowy sos. W
-
Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata
możesz przygotować paellę z dowolną mieszanką owoców morza i mięs lub jednego i drugiego. W wersji wegetariańskiej można ją również przyrządzić z samymi warzywami. Paella 450 g okrągłego ryżu (np. arborio) 6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka lub pałki) 300 g karkówki 2 małe (ok. 100g
-
Ryż z czterech stron świata
risotto ze szpinakiem Paella to hiszpańska potrawa z ryżu, mięsa i warzyw. Choć wywodzi się z Walencji, można jej skosztować praktycznie na terenie całego kraju. Przygotowuje się ją na dużych patelniach nazywanych paellermi. Dowiedz się więcej o paelli . Paella z kurczakiem, krewetkami i kiełbasą
-
Pilaw - ryż w orientalnym stylu
Pilaw nie jest daniem, które zrobisz w kwadrans. Aby ryż nabrał odpowiedniego smaku, musi przez jakiś czas dusić się w sosie. Jeśli chcesz, do potrawy możesz dodać również obrane i posiekane w kostkę marchewki. Pilaw z baraniną 25 dag ryżu 1/2 kg mięsa baraniego kawałek (8-10 dag) masła 6-8 ma
-
Pilaw: smak wschodu
Turków trafić do Europy. Pilaw kontra risotto i paella Pilaw, to obok risotto i paelli, jedno z najpopularniejszych dań z ryżu. Co jednak oprócz nazwy i rodowodu odróżnia te potrawy? Risotto powinno być wilgotne i mieć kremową konsystencję. Najlepsza
-
Zupa z owocami morza - wideo
Błogie wakacje na hiszpańskim wybrzeżu to coś, o czym marzy każdy miłośnik owoców morza. Langustynki, ośmiornice, ryby, krewetki; z grilla, duszone w oliwie, w paelli, - czasem aż trudno się zdecydować. Gdy urlop stanie się tylko wspomnieniem, warto przywołać zapamiętane z
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki