Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jamajska zupa z dyni

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Jamajska zupa z dyni - składniki:
Jamajska zupa z dyni - sposób przygotowania: Dynię i ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj na tarce, cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż warzywa do garnka, dodaj obrane ząbki czosnku, włoszczyznę, gałkę muszkatołową, tymianek, ziele angielskie i sól. Dolej 2 szklanki wody, zagotuj i duś pod przykryciem ok. pół godziny, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie zmiksuj zupę na krem, dolej mleko kokosowe i gotuj kolejne pół godziny. Na koniec dolej sok z cytryny dla zaostrzenia smaku. Zupę podawaj z grzankami, w miseczkach lub na talerzu, ozdobioną kolendrą.
Zwiastun jesieni: krem z dyni

Informacje o Jamajska zupa z dyni

  • Karaibskie menu dnia na poniedziałek

    Karaibskie menu dnia na poniedziałek

    Znakomitym dodatkiem do tej zupy będzie kropla kwaśnej śmietanki lub odrobina lekkiego pomidorowego sosu. Możesz ją posypać grzankami lub prażonymi pestkami dyni. Jamajska zupa z dyni 1/2 kg dyni 4 duże ziemniaki 1 średnia cebula 1-2 cm korzenia świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 szklanka

  • Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

    Gęste, rozgrzewające zupy - tajska, meksykańska, turecka...

    do zupy możesz ją również upiec. Dzięki temu łatwiej ją obrać, a także nabiera ona wyjątkowego smaku. Jamajska zupa z dyni 1/2 kg dyni 4 duże ziemniaki 1 średnia cebula 1-2 cm korzenia świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 szklanka pokrojonej włoszczyzny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej