Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta serowa z figami na ciepło
Tarta serowa z figami na ciepło - składniki:
Tarta serowa z figami na ciepło - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z mąką i szczyptą soli, dodaj orzechy i wymieszaj (możesz też użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne - podsyp mąką. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Formę do tart o średnicy ok. 22 cm lekko natłuść masłem i oprósz mąką.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełóż je do formy. Dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij i odetnij nadmiar ciasta z brzegów. Dno ponakłuwaj widelcem, wyłóż je papierem do pieczenia, wysyp ciężarki do pieczenia (możesz też użyć suchej fasoli) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Podpiekaj 15 minut, wyjmij formę z pieca, delikatnie usuń pergamin i obciążenie, ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij z pieca.
Przygotuj farsz: żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, następnie wymieszaj go z serem i ziarenkami z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Figi umyj i pokrój w plastry.
Przygotuj tartę: podpieczone ciasto posmaruj dżemem i wyłóż masę serową, na wierzch ułóż plastry fig i ponownie formę wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, wyjmij z pieca, skrop miodem i od razu podawaj.
- ciasto:
- 3/4 szklanki + 1 łyżka (125 g) mąka+pszenna">mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 3 łyżki (25 g) mielonych orzechów laskowych
- 1-2 łyżki zimnej wody
- sól
- 1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
- farsz:
- 6 fig
- 500 g sera ricotta (lub innego białego twarożku)
- 4 surowe żółtka
- 1/4 szklanki (50 g) cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki dżemu figowego
- 1 łyżka płynnego miodu do polania (opcjonalnie)
Mini tarty dla każdego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki