Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta serowa z figami na ciepło

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta serowa z figami na ciepło - składniki:
Tarta serowa z figami na ciepło - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: posiekaj nożem masło z mąką i szczyptą soli, dodaj orzechy i wymieszaj (możesz też użyć malaksera). Dodaj 2 łyżki zimnej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli się kruszy, dodaj więcej wody, jeśli jest za luźne - podsyp mąką. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Formę do tart o średnicy ok. 22 cm lekko natłuść masłem i oprósz mąką. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy (lub blacie) na okrąg o średnicy większej niż forma i przełóż je do formy. Dokładnie wyłóż ją ciastem, lekko dociśnij i odetnij nadmiar ciasta z brzegów. Dno ponakłuwaj widelcem, wyłóż je papierem do pieczenia, wysyp ciężarki do pieczenia (możesz też użyć suchej fasoli) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Podpiekaj 15 minut, wyjmij formę z pieca, delikatnie usuń pergamin i obciążenie, ponownie wstaw do piekarnika i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij z pieca. Przygotuj farsz: żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, następnie wymieszaj go z serem i ziarenkami z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Figi umyj i pokrój w plastry. Przygotuj tartę: podpieczone ciasto posmaruj dżemem i wyłóż masę serową, na wierzch ułóż plastry fig i ponownie formę wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, wyjmij z pieca, skrop miodem i od razu podawaj.
Mini tarty dla każdego