Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą z fig

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą z fig - składniki:
  • 1 średniej wielkości bagietka
  • 1 słoiczek (100 ml) konfitury z fig
  • lub karmelizowana czerwona cebula
  • 8 cienkich plastrów szynki sezonowanej
  • np. szwarcwaldzkiej lub prosciutto crudo
  • 1 opakowanie (200 g) kremowego białego serka
  • 1/4 pęczka świeżej bazylii
  • 4 duże liście sałaty frisee
Kanapka z serkiem, szynką i konfiturą z fig - sposób przygotowania: Listki bazylii posiekaj i wymieszaj z serkiem. Liście sałaty umyj i porwij na mniejsze kawałki. Bagietkę pokrój na 4 części, a te natnij wzdłuż. Środek kanapki posmaruj serkiem, ułóż liście sałaty i dwa plastry szynki, a te posmaruj konfiturą z fig (lub karmelizowaną czerwoną cebulą). Lekko dociśnij wierzch. Dodaj umyte jabłko. W ten sam sposób przygotuj pozostałe kanapki.