Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa rybaka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa rybaka - składniki:
  • 1 wypatroszony cały karp (ok. 2 kg)
  • 400 g filetu z suma
  • 500 g wypatroszonych niewielkich rybek
  • np. płotek czy okoni
  • 250 g cebuli
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
Zupa rybaka - sposób przygotowania: Karpia umyj, usuń łuski, oczyść i pokrój w dzwonka (głowę bez skrzeli i ogon odłóż do przygotowania wywaru). Suma pokrój w duże kawałki. Ryby oprósz solą i odstaw do lodówki na czas gotowania wywaru. Przygotuj wywar: resztki karpia i małe rybki włóż do dużego garnka, dodaj pokrojoną w krążki cebulę, wlej 5 l wody i dopraw solą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 40 minut. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grube paski. Pomidora umyj i pokrój w dużą kostkę. Wywar zdejmij z ognia, dodaj paprykę w proszku, pokrojoną w paski paprykę i pomidora. Ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj 10 minut i przecedź przez gęste sito. Ogon i głowę wyrzuć. Jeśli chcesz, by zupa była gęściejsza, obierz małe rybki, a ich mięso i warzywa przetrzyj przez sito i dodaj do wywaru. Zagotuj, dodaj kawałki karpia i suma i gotuj zupę na małym ogniu przez kilka minut, aż ryby będą ugotowane. Pilnuj, by ryby się nie rozpadły. Podawaj z chlebem.