Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pstrag zawijany w szynce

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pstrag zawijany w szynce - składniki:
Pstrag zawijany w szynce - sposób przygotowania: Rybę oczyść, umyj, osusz i podziel na 8 kawałków. Na plastrach szynki układaj kawałki ryby, dopraw solą i pieprzem i nałóż po kawałku z połowy masła (40 g). Każdy plaster zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej połowę oleju (3 łyżki) i 1 łyżkę masła (15 g), obsmaż roladki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 6-7 minut. Przygotuj sos: z pozostałego masła odłóż 1 łyżkę, a resztę roztop na patelni z pozostałym olejem, dolej bulion i wino, zamieszaj. Gotuj, aż sos zredukuje objętość o dwie trzecie, następnie zdejmij z ognia, dodaj łyżkę masła i wymieszaj. Gotowe roladki podawaj z sosem i sałatą skropioną cytryną i opcjonalnie olejem z orzechów.