Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bulion dashi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bulion dashi - składniki:
  • 1 litr wody
  • 6 g wodorostów konbu
  • 30 g płatków z tartej ryby bonito (katsuobushi)
Bulion dashi - sposób przygotowania: Do garnka wlej wodę, dodaj wodorosty konbu i doprowadź do wrzenia. Jak tylko wywar zacznie wrzeć, wyjmij konbu. Zmniejsz ogień i zdejmij szumowiny. Zdejmij wywar z ognia i dodaj katsuobushi, już nie gotuj. Szybko przecedź wywar przez papierowy ręcznik kuchenny.

Informacje o Bulion dashi

  • Menu dnia po azjatycku

    Menu dnia po azjatycku

    : 150 ml sake 150 ml sosu sojowego 900 ml wody 900 ml wywaru rybnego 25 g granulowanego bulionu dashi 1 łyżka cukru szczypta soli Tempura 400 ml lodowatej wody 1 duże jajko 20 dag mąki ryżowej Przygotuj zupę: do szerokiego naczynia wlej sake, doprowadź do wrzenia i dodaj pozostałe składniki

  • Sezonowe dania na lato

    Sezonowe dania na lato

    . Mamy, więc yakitori (smażony kurczak) albo tacoyaki (ośmiornica smażona w cieście). Okonomomiyaki znaczy "smaż, co lubisz", a w praktyce przepis można modyfikować według preferencji tak, jak pizzę.   Okonomiyaki 1 szklanka mąki 5 g proszku do pieczenia 1,5 szklanki bulionu dashi

  • Dynia egzotycznie - czyli co zamiast zupy krem? Najlepsze przepisy z różnych stron świata

    Dynia egzotycznie - czyli co zamiast zupy krem? Najlepsze przepisy z różnych stron świata

    bulionie dashi, który sporządza się z wiórków ryby bonito oraz wodorostów kombu smakuje wyśmienicie. Bulion jest dostępny w sklepach w formie pasty, proszku lub kostek. Składniki: około 200 g dyni kabocha lub hokkaidookoło 500 ml dashi 2-3 łyżki sosu sojowego1,5-2 łyżki cukru1,5 łyżki sake

  • Zupy dookoła świata

    Zupy dookoła świata

    stron świata), bulionu dashi oraz różnorodnych dodatków, np. kawałków ryb, wodorostów czy tofu. Zupa miso z pęczakiem 3 szklanki wody 3 łyżki pęczaku 1 łyżka jasnego miso garść liści szpinaku kilka małych pomidorków 1/4 łyżeczki utartego korzenia imbiru 1 mały utarty ząbek czosnku Zagotować

  • Śniadanie dookoła świata

    Śniadanie dookoła świata

    alg morskich wakame 4 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi) 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi 50 ml sake 50 ml białego wina 2-3 łodygi dymki, drobno posiekane, do posypania Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i

  • Umami. Tajemniczy piąty smak

    Umami. Tajemniczy piąty smak

    japońskiej mieszance przypraw shichimi togarashi, która zawiera między innymi "nadziane" glutaminianem wodorosty nori. Skoro jesteśmy przy Japonii, trzeba przypomnieć o używanym tam do wzbogacania praktycznie każdego dania bulionie dashi, który można kupić w postaci granulek we wszystkich sklepach