Bulion dashi
Informacje o Bulion dashi
-
Menu dnia po azjatycku
: 150 ml sake 150 ml sosu sojowego 900 ml wody 900 ml wywaru rybnego 25 g granulowanego bulionu dashi 1 łyżka cukru szczypta soli Tempura 400 ml lodowatej wody 1 duże jajko 20 dag mąki ryżowej Przygotuj zupę: do szerokiego naczynia wlej sake, doprowadź do wrzenia i dodaj pozostałe składniki
-
Sezonowe dania na lato
. Mamy, więc yakitori (smażony kurczak) albo tacoyaki (ośmiornica smażona w cieście). Okonomomiyaki znaczy "smaż, co lubisz", a w praktyce przepis można modyfikować według preferencji tak, jak pizzę. Okonomiyaki 1 szklanka mąki 5 g proszku do pieczenia 1,5 szklanki bulionu dashi
-
Dynia egzotycznie - czyli co zamiast zupy krem? Najlepsze przepisy z różnych stron świata
bulionie dashi, który sporządza się z wiórków ryby bonito oraz wodorostów kombu smakuje wyśmienicie. Bulion jest dostępny w sklepach w formie pasty, proszku lub kostek. Składniki: około 200 g dyni kabocha lub hokkaidookoło 500 ml dashi 2-3 łyżki sosu sojowego1,5-2 łyżki cukru1,5 łyżki sake
-
Zupy dookoła świata
stron świata), bulionu dashi oraz różnorodnych dodatków, np. kawałków ryb, wodorostów czy tofu. Zupa miso z pęczakiem 3 szklanki wody 3 łyżki pęczaku 1 łyżka jasnego miso garść liści szpinaku kilka małych pomidorków 1/4 łyżeczki utartego korzenia imbiru 1 mały utarty ząbek czosnku Zagotować
-
Śniadanie dookoła świata
alg morskich wakame 4 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi) 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi 50 ml sake 50 ml białego wina 2-3 łodygi dymki, drobno posiekane, do posypania Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i
-
Umami. Tajemniczy piąty smak
japońskiej mieszance przypraw shichimi togarashi, która zawiera między innymi "nadziane" glutaminianem wodorosty nori. Skoro jesteśmy przy Japonii, trzeba przypomnieć o używanym tam do wzbogacania praktycznie każdego dania bulionie dashi, który można kupić w postaci granulek we wszystkich sklepach
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki