Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony łosoś z salsą pomidorową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony łosoś z salsą pomidorową - składniki:
  • 600 g surowego filetu z łososia ze skórą
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • salsa:
  • 2 dojrzałe pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz
Pieczony łosoś z salsą pomidorową - sposób przygotowania: Łososia oczyść, umyj, osusz, podziel na porcje. Rybę skórą do dołu przełóż do płaskiego naczynia, skrop oliwą i oprósz solą. Na każdym kawałku ułóż gałązkę rozmarynu i odwróć rybę skórą do góry (rozmaryn jest przyciśnięty rybą). Wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj salsę: pomidory umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Cebulę i papryczkę bez gniazda nasiennego drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz i wymieszaj. Odstaw na 30 minut, żeby składniki się przegryzły. Zamarynowaną rybę z rozmarynem przełóż skórą do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 12-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów). Wyjmij z pieca, przełóż na talerze i podawaj z salsą