Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa rybna z łososia i makreli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Zupa rybna z łososia i makreli - składniki:
Zupa rybna z łososia i makreli - sposób przygotowania: Włoszczyznę obierz, umyj, selera ewentualnie przekrój na pół. Makrelę oczyść i umyj. Warzywa i makrelę przełóż do garnka, zalej 2 i 1/2 litra wody. Dodaj 4 ziarnka pieprzu oraz nitki szafranu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj ok. pół godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba zacznie się rozpadać. Gdy wywar się gotuje, oczyść i umyj łososia. Usuń skórę, a mięso pokrój w kostkę 2x2 cm. Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i zmiksuj. Z wywaru wyjmij warzywa, a wywar przelej przez gęste sito. Przetrzyj makrelę przez sito - na sicie pozostaną skóra i ości, gęsty mięsny mus wymieszaj z wywarem. Zupę przelej do czystego garnka, dodaj zmiksowanego pomidora i całość zagotuj. Zmniejsz ogień i do wrzącej zupy dodaj łososia. Gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz, dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli

Informacje o Zupa rybna z łososia i makreli

  • Menu dnia z pyszną kaszą

    Menu dnia z pyszną kaszą

    Jeśli nie masz szafranu, możesz zastąpić go kurkumą, curry lub słodką czerwoną papryką. Zamiast pomidora można również wykorzystać pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Zupa rybna z łososia i makreli 1 pęczek włoszczyzny 1 surowa wypatroszona makrela 250 g surowego filetu z łososia ze