Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta odwrócona (Tatin) z morelami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta odwrócona (Tatin) z morelami - składniki:
  • ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
  • 3/4 kostki (150 g) zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki (45 ml) zimnej śmietanki 30 proc.
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 12-15 dojrzałych moreli
Tarta odwrócona (Tatin) z morelami - sposób przygotowania: Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i opuszkami palców rozetrzyj ciasto tak, aby masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodaj zimną śmietankę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Morele umyj, osusz, przetnij na pół i usuń pestki. Na patelni z odpinaną rączką (lub taką, którą bezpiecznie możesz wstawić do piekarnika), rozpuść 1/4 kostki (50 g) masła, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Potem gęsto ułóż połówki moreli (przecięciem do góry) i podgrzewaj 10 minut. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 2-3 cm większej od patelni. Ostrożnie połóż go na morele, dokładnie wciskając ciasto wokół brzegów patelni (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Ciasto natnij nożem w 4-5 miejscach, aby podczas pieczenia para wodna miała ujście. Patelnię wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz około 30 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy. Na koniec lekko przestudź, przykryj talerzem i obróć tak, by morele były na wierzchu.
Mini tarty dla każdego