Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki w ziołach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki w ziołach - składniki:
  • 1 kg surowych krewetek w całości
  • w skorupkach (najlepiej świeżych
  • ale można użyć mrożonych)
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego oregano
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka do kawy soli
  • olej lub oliwa do głębokiego smażenia
  • limonka lub cytryna do podania
Krewetki w ziołach - sposób przygotowania: Krewetki, jeśli były zamrożone, rozmroź, przepłucz zimną wodą i osusz. Mąkę, zioła i sól przełóż do mocnego worka spożywczego, wymieszaj, potrząsając, a następnie wsyp tam osuszone krewetki i potrząśnij torebką tak, aby mąka obsypała krewetki. W dużym rondlu lub we frytownicy rozgrzej olej i ostrożne wkładaj krewetki, wcześniej delikatnie otrzepując je z nadmiaru panierki. Smaż ok. 3 minut, przekładaj na ręcznik wyłożony ręcznikiem papierowym i podawaj z ćwiartkami cytryny.
Krewetki w kokosowej panierce

Informacje o Krewetki w ziołach

  • Rolowanki

    Rolowanki

    250 ml oleju do smażenia Ugotować makaron ryżowy i pokroić na krótkie 2-3 centymetrowe kawałki. W moździerzu rozetrzeć czosnek z korzeniem kolendry. Mięso mielone, krewetki i zioła utarte w moździerzu wrzucić na patelnię i przesmażyć, poczym wymieszać z makaronem. Na