Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzanki z serem feta i pomidorami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzanki z serem feta i pomidorami - składniki:
  • 4 okrągłe bułki grahamki
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy
  • 300 g sera typu feta lub koziego
  • kilkanaście listków oregano i bazylii
  • sól
  • 1-2 garście czarnych oliwek
Grzanki z serem feta i pomidorami - sposób przygotowania: Grahamki przekrój na pół, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Podpiekaj ok.15 minut. Wyjmij i wystudź. Jeśli używasz oliwek z pestkami, przed podaniem usuń z nich pestki. Pomidory umyj, usuń szypułkę i zdrewniałą część, następnie zmiksuj na pastę. Przestudzone grzanki skrop oliwą i po łyżeczce wody każdą, nałóż masę pomidorową, posyp posiekanymi ziołami, oprósz solą (jeśli używasz słonej fety, sól nie będzie potrzebna) i posyp pokruszonym serem. Na wierzchu ułóż oliwki.
Przepis na prawdziwą pieczoną fetę prosto z Grecji [KUCHNIE ŚWIATA]