Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem kataloński

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem kataloński - składniki:
Krem kataloński - sposób przygotowania: Do rondla o grubym dnie wlej mleko, dodaj śmietanę, skórki z cytrusów oraz laskę cynamonu. Podgrzewaj, a tuż przed zagotowaniem zdejmij z ognia. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mlekiem migdałowym na puszystą masę. Mleczną mieszankę lekko przestudź, przelej przez sitko i wolno dolewaj do masy jajecznej, cały czas miksując na wolnych obrotach. Miskę wstaw do naczynia z gorącą wodą, tak by poziom wody nie był mniejszy niż masa w misce. Przez cały czas ubijaj, aż krem będzie sztywny. Następnie wstaw naczynie do zimnej wody. Gdy krem przestygnie, przełóż go do przygotowanych kokilek i wstaw je do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru: posyp trzcinowym cukrem i wstaw do rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grill. Poczekaj, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Alternatywnie możesz użyć specjalnej opalarki do creme brulée.

Informacje o Krem kataloński

  • Proste hiszpańskie menu dnia na lato

    Proste hiszpańskie menu dnia na lato

    hiszpańską tortillę [KUCHNIE ŚWIATA] Krem kataloński, czyli crema catalana,  to deser przypominający creme brulee. Od nieco bardziej znanego francuskiego przysmaku różni go aromat. Do kremu katalońskiego dodaje się skórkę z cytryny oraz cynamon, klasyczny creme brulee jest natomiast waniliowy

  • Menu dnia ze złocistą rybą

    Menu dnia ze złocistą rybą

    wyciśniętym z cytryny. Kawałki ryby zanurzaj w cieście piwnym i smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Krem kataloński to hiszpańska wersja francuskiego cr?me br?lée. W przeciwieństwie do niego nie jest jednak waniliowy, a cytrusowo-cynamonowy, a więc bardziej aromatyczny. Jego słodycz świetnie

  • Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    Hiszpańskie menu dnia na pożegnanie lata

    , podgotowane krewetki i mrożone małże. Trzymaj na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją. Wierz paelli posyp zieloną pietruszką. Postaw na stole w naczyniu, w którym potrawa była przygotowywana. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Crema catalana, czyli krem kataloński, to bliski "kuzyn" francuskiego