Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Clafoutis czereśniowe
Clafoutis czereśniowe - składniki:
Clafoutis czereśniowe - sposób przygotowania:
Czereśnie umyj, wypestkuj, zalej nalewką i odstaw na około jedną godzinę. Kokilki, ramekiny lub niewielkie naczynia żaroodporne natłuść masłem. W misce utrzyj jajka i cukier. Następnie dodaj sól, masło, śmietanę i kilka kropli esencji waniliowej. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Cytrynę sparz i do przygotowanej masy zetrzyj skórkę (tylko żółtą część). Czereśnie odsącz i rozłóż na dnie foremek. Wlej przygotowaną masę do 3/4 wysokości owoców (tak by lekko wystawały). Całość posyp migdałami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 30-35 minut. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
- 500 g czereśni
- 100 ml nalewki wiśniowej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 60 g stopionego masła
- 1 szklanka (250 ml) śmietany min. 30 proc.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- 1 cytryna
- masło do natłuszczenia foremek
- cukier puder do posypania
Informacje o Clafoutis czereśniowe
-
Moc czereśni - dania nie tylko na słodko
żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj ok. 6 minut. Autor: Marcin Budynek Clafoutis z dodatkiem wiśniowej nalewki sprawdzi się na letnie przyjęcie. Zadowoli wymagających gości. Clafoutis czereśniowe 500 g czereśni 100 ml nalewki wiśniowej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki