Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Clafoutis czereśniowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Clafoutis czereśniowe - składniki:
Clafoutis czereśniowe - sposób przygotowania: Czereśnie umyj, wypestkuj, zalej nalewką i odstaw na około jedną godzinę. Kokilki, ramekiny lub niewielkie naczynia żaroodporne natłuść masłem. W misce utrzyj jajka i cukier. Następnie dodaj sól, masło, śmietanę i kilka kropli esencji waniliowej. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Cytrynę sparz i do przygotowanej masy zetrzyj skórkę (tylko żółtą część). Czereśnie odsącz i rozłóż na dnie foremek. Wlej przygotowaną masę do 3/4 wysokości owoców (tak by lekko wystawały). Całość posyp migdałami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 30-35 minut. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.

Informacje o Clafoutis czereśniowe

  • Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

    Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

    żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj ok. 6 minut. Autor: Marcin Budynek Clafoutis z dodatkiem wiśniowej nalewki sprawdzi się na letnie przyjęcie. Zadowoli wymagających gości. Clafoutis czereśniowe 500 g czereśni 100 ml nalewki wiśniowej