Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kotleciki jagnięce z purée ziemniaczano-selerowym, cynamonową marchewką i sosem orzechowym
Kotleciki jagnięce z purée ziemniaczano-selerowym, cynamonową marchewką i sosem orzechowym - składniki:
Kotleciki jagnięce z purée ziemniaczano-selerowym, cynamonową marchewką i sosem orzechowym - sposób przygotowania:
Przygotuj kotleciki: dzień wcześniej do jogurtu dodaj chili, starty imbir i wymieszaj. Jagnięcinę pokrój co 2-3 kostkę na mniejsze kotlety, zalej je jogurtem i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, wytrzyj i zrumień na oliwie. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 12-18 minut.
Przygotuj sos orzechowy: orzechy upraż i wysyp na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 6-10 minut, aż skórka popęka, a orzechy się zrumienią. Wystudź i obierz z łupin, pocierając je w rękach. Przełóż do rondla, zalej wywarem, dodaj demi-glace, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 minut. Dodaj sól, pieprz, miód, wodę pomarańczową i łyżkę masła. Całość zmiksuj i przełóż z powrotem do rondla. Dodaj śmietanę, zagotuj i odstaw, sos przed podaniem podgrzej.
Przygotuj purée ziemniaczano-selerowe: ziemniaki i selera obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, przełóż do malaksera, dodaj śmietanę i masło i zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej więcej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce (przed podaniem możesz je podgrzać w mikrofali lub na patelni).
Przygotuj marchewkę: marchewkę umyj, obierz i za pomocą obieraczki pokrój w cienkie długie wstążki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i smaż marchewkę przez 2-3 minuty. Następnie dodaj rozkruszony cynamon, lekko zgniecione nożem lub utłuczone w moździerzu ziarenka kardamonu, syrop klonowy, sól i pieprz. Podsmażaj chwilę i zalej gazowaną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 3-4 minuty. Kotleciki podawaj z purée, marchewką i sosem orzechowym
- 600 g jagnięciny
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 papryczka chili
- 2-3 cm korzenia imbiru
- 50 ml oliwy
- purée:
- 500 g ziemniaków
- 250 g młodego korzenia selera
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 1 łyżka masła
- sos:
- 150 g orzechów laskowych
- 300 ml wywaru drobiowego
- 2 łyżki jagnięcego demi-glace (lub sosu pozostałego ze smażenia i pieczenia mięsa)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 100 ml wody pomarańczowej
- 100 ml śmietany 36 proc.
- sól
- pieprz
- marchewka:
- 1/2 kg młodej marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 cynamon cejloński
- 2 szt. kardamonu
- 2 łyżki (30 ml) syropu klonowego
- 200 ml wody gazowanej
- sól
- pieprz
Masz ochotę na tradycyjne greckie danie? Oto przepis na keftedes [KUCHNIE ŚWIATA]
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki