Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryż na mleku z migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryż na mleku z migdałami - składniki:
Ryż na mleku z migdałami - sposób przygotowania: Do rondla wlej mleko, dodaj szczyptę soli, skórkę z cytryny, 3/4 szklanki (150 g) cukru i laskę cynamonu, całość zagotuj. Następnie dodaj ryż i gotuj około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszaj. Jeśli ryż wchłonie cały płyn, a będzie wciąż twardy, dolej więcej mleka. Na koniec gotowania dodaj łyżkę cynamonu i wymieszaj. Gotowy ryż przełóż do kokilek. Pozostały cukier skarmelizuj na maśle: na patelni roztop masło, dosyp cukier i podsmażaj, mieszając, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Dodaj wtedy migdały, wymieszaj i rozdziel masę pomiędzy kokilki. Posyp cynamonem i podawaj.