Smażone bakłażany
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 4 łyżki mąki pszennej typu 650 lub wyższego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli morskiej
- oliwa do smażenia
Informacje o Smażone bakłażany
-
Menu dnia
, podawaj do wieżyczek. Udekoruj bazylią. Zobacz przepis na Smażone bakłażany z pastą miso Źródło: Miesięcznik Kuchnia Szpinakowa nuta ukryta w długich wstążkach makaronu tagliatelle tworzy malowniczy duet z delikatnym mięsem indyka. Obowiązkowo z oliwą z oliwek i orzeszkami oraz
-
Bakłażan
regularnie mogą: - przyczynić się do poprawy przemiany materii; - wyeliminować toksyny z organizmu; - obniżyć poziom cholesterolu. Zobacz także: Smażone bakłażany z pastą
-
Przedłużenie lata na talerzu - produkty ze słonecznej Grecji w Lidlu
/380 g/1 opak.), czyli zapiekankę z mięsem mielonym wieprzowym i wołowym, z dodatkiem ziemniaków, smażonego bakłażana i sosu beszamelowego. Dla miłośników wykwintnych smaków przygotuj małże (7,99 zł/450 g/1 opak.), które są łatwe w przyrządzeniu i doskonale komponują się z makaronem, warzywami, a nawet
-
Gremolata
smażone bakłażany, cukinie, grzyby, brokuły albo groszek neutralizuje tłustość oliwy. Upieczone buraki albo marchewki też działają w tym połączeniu. Można podać rasową przekąskę: wieżę z plastrów bakłażana przekładanych plastrami mozzarelli i przesypywanych warstwami gremolaty. Albo posypać nią grzyby
-
Skordalia
trochę wody i dalej miksuj. Uzupełnij przyprawy do smaku i pomiksuj jeszcze chwilę. Przechowuj w lodówce, podawaj do surowych warzyw, pieczonych buraków, smażonych bakłażanów, gotowanych ziemniaków, do ryb lub mięs. Sezon katarów i przeziębień idealnie się zbiega z jesiennym wysypem czosnku na rynku.
-
W warzywnym ogrodzie
do przyrządzania słynnych melanzane alla parmigiana . Danie to występuje w tysiącach wariantów, zależnie od gustu kucharza. Niektórzy tylko smażą bakłażany, inni najpierw obtaczają je w mące, a dopiero potem smażą, kolejni jeszcze przed smażeniem zanurzają plastry bakłażana w cieście. Przepis z
-
Smaki Gruzji - z wizytą w restauracji Rusiko
. Wszystkie, których mogliśmy spróbować w trakcie kolacji, pochodziły z regionu Kacheti. Ser, warzywa i chaczapuri Kolacje rozpoczęły typowe gruzińskie startery. Badridżani to plastry smażonego bakłażana, które faszeruje się pastą z orzechów włoskich z ziołami (m.in. kolendrą) i posypuje granatem. Ta prosta w
-
Pizza, dynia i spółka
patelni (najlepiej patelni grillowej) rozgrzej 1 łyżkę oliwy, smaż bakłażana z obu stron, aż się przyrumieni. Odłóż na talerz. Wlej na patelnię 1 łyżkę oliwy, podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj paprykę i smaż kolejne 2 minuty. Zdejmij z ognia. Blachę do pieczenia wysmaruj oliwa i
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki